În vreme ce virusul se răspândește alarmant în India, nu mai sunt paturi în spitale, nici oxigen pentru pacienți, SUA au început să relaxeze restricțiile la nivel național.
Asta și pentru că rata infecțiilor și a deceselor în America a scăzut cu 75% față de luna ianuarie, iar aproximativ 53% dintre adulți au primit cel puțin o doză de vaccin, în vreme ce 36% au încheiat schema de vaccinare.
În contrast, India este un exemplu clar al distribuției inegale a vaccinurilor, asta pentru că țările bogate au cumpărat majoritatea dozelor de la producătorii de vaccin.
India a înregistrat duminică, 25 aprilie, aproape 350.000 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, un nou număr fără precedent al infectărilor zilnice la nivel global, scrie agenția France Presse.
Este și cazul SUA care, în vara anului trecut, au încheiat un contract cu grupul AstraZeneca pentru a le fi livrate, de la o posibilă autorizație sanitară, 300 de milioane de doze.
Cu toate astea, SUA nu au autorizat nici până acum vaccinul de la compania anglo-suedeză, însă ele dispun de cel puțin 30 de milioane de doze, rezervate o sursă despre care experții spun că ar fi cel mai bine folosită prin donarea altor națiuni care au nevoie de ea.
În aceste condiții, experții și medicii din domeniul sănătății publice îndeamnă SUA să sară în ajutorul Indiei. Experții cer administrației Biden să relaxeze restricțiile la exportul materiilor prime necesare vaccinurilor și să-i doneze doze de vaccin rezervate de la AstraZeneca.
Aceste doze trebuie donate imediat țărilor unde aprovizionarea este limitată. Nu ajută pe nimeni dacă ele stau pe un raft. Donarea de bani și promisiunea de inițiative viitoare nu sunt suficiente.
Dr. Craig Spencer, profesor asistent de medicină de urgență la centrul medical al Universității Columbia
La rândul său, dr. Ashish Jha, decanul Școlii de Sănătate Publică a Universității Brown, a cerut SUA să ajute India cu teste rapide pentru depistarea COVID, să înființeze spitale modulare, să furnizeze mai multe provizii medicale, precum oxigen, și să doneze dozele de vaccin.
„Statele Unite au interese strategice în a ajuta India să reziste pandemiei. De asemenea, un lucru care trebuie făcut. Doar Statele Unite au capacitatea, resursele și cunoștințele tehnice de a ameliora cel de-al doilea val care face catastrofe. Cu cât susținem mai repede aliatul, cu atât vor fi salvate mai multe vieți”, a concluzionat Jha.
SUA, promisiune pe Twitter la criza sanitară din India
În condițiile în care SUA se simt presate din mai multe părți despre ajutorul pe care ar trebui să-l ofere Indiei, înalți oficiali americani au promis că vor ajuta această țară, însă nu au spus cum.
Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA, a transmis sâmbătă seară pe Twitter un mesaj în care a declarat că „inimile lor se îndreaptă către poporul indian, aflat în mijlocul focarul de COVID-19”.
„Lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri din guvernul indian și vom implementa rapid sprijin suplimentar pentru oamenii din India și eroii din India din domeniul sănătății”, a susținut Blinken.
Uniunea Europeană va oferi asistenţă sanitară de urgenţă Indiei
Spre deosebire de SUA, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat duminică că UE se coordonează cu statele membre care sunt dispuse să trimită urgent medicamente şi oxigen Indiei.
Cu toate că Germania se luptă și ea cu al treilea val al pandemiei, iar capacitatea de internări la terapie intensivă e aproape de limită, cancelarul Angela Merkel a declarat că guvernul său păregătește un ajutor de urgență pentru India.
India, doborâtă de cel de-al doilea val al pandemiei
India, o ţară cu o populație de 1,3 miliarde de locuitori, traversează un nou val al epidemiei. Autoritățile sanitare au raportat 349.691 de noi contaminări duminică. În același timp, bilanţul zilnic al deceselor din cauza COVID-19 a crescut la 2.767, alt record de la începutul epidemiei.
Autoritățile au decis să extindă carantina în capitala New Delhi, 20.000.000 de suflete, cea mai afectată de pandemie.
În India, sistemul de sănătate este în pragul colapsului: unitățile de terapie intensivă sunt supraîncărcate, iar oxigenul pentru respirația artificială se epuizează. În medie, peste 2.000 de oameni mor în fiecare zi.
Aproape 1,6 milioane de cazuri au fost înregistrate în India doar în ultima săptămână.
Virusul s-a răspândit cu o viteză fără precedent în India, experții din domeniul sănătății acuzând măsurile prea relaxate ale autoritățile, dar și o mutație a virusului, denumită B.1.617, mai contagioasă, pentru apariția celui de-al doilea val care pare scăpat de sub control.
Oficialii din India au atras atenția asupra acestei variante după ce ea a început să se extindă în statul vestic Maharashtra, din decembrie 2020 până în aprilie anul acesta.