Premierul Abdalla Hamdok a anunţat joia trecută că l-a concediat pe guvernatorul capitalei Khartoum, generalul-locotenent Ahmed Abdoun Hamad, pentru că i-a sfidat ordinul de a anula rugăciunile.
În credinţa musulmană, îmbrăţişată de 97% din locuitorii Sudanului, rugăciunea de vineri are un loc aparte, fiind cea mai importantă din timpul săptămânii.
Sudanul a fost foarte puţin atins de coronavirus, scriu jurnaliştii de la New York Times: doar 32 de cazuri confirmate şi 3 decese. Autorităţile se tem însă că virusul va face prăpăd dacă va ajunge să se împrăştie în rândul populaţiei, având în vedere slăbiciunile sistemului de sănătate al ţării.
Generalul Hamad a refuzat însă să plece din funcţie, creând condiţiile unei confruntări între administraţia civilă şi cea militară, într-o ţară care tocmai încearcă să pună bazele unui sistem democrat. Consiliul Suprem, format din civili şi militari, conduce ţara până la alegerile democratice care ar trebui să aibă loc în 2022.
Coronavirusul riscă să îngenuncheze ţara
Efectele acestei pandemii sunt diverse de la ţară la ţară şi nu trebuie ca sistemul medical să fie pus la pământ pentru ca boala să distrugă o ţară.
După trei decenii de dictatură, zeci de mii de protestatari au dărâmat anul trecut regimul lui Omar Hassan al-Bashir, în scene care au fost descrise drept „euforice”.
Imaginea protestelor a fost surprinsă de Yasuyoshi Chiba, un fotojurnalist care a câştigat şi prestigiosul premiu pentru Poza Anului la World Press Photo 2020.
Aşa cum se întâmplă în multe astfel de cazuri, optimismul a lăsat loc realismului provocat de instabilitatea politică, colaps economic şi erupţii de violenţă.
Premierul Hamdok este un fost economist la ONU şi s-a aflat în permanent conflict cu liderii militari de la preluarea puterii. Luna trecută, a supravieţuit unei aparente tentative de asasinat, după ce o explozie a avut loc în coloana sa oficială. Nimeni nu a revendicat atacul, dar oficialii civili dau vina pe rivalii militari.
Tensiunile au fost acum exacerbate de coronavirus. Guvernul a cerut instaurarea carantinei, după o explozie de cazuri de COVID-19, şi a anulat rugăciunile. Protestatarii s-au strâns imediat în faţa sediului Guvernului.
Câteva ore mai târziu, jurnaliştii şi oficialii străini au fost avertizaţi că armata ar putea folosi această criză pentru a prelua puterea.
Potrivit celor de la New York Times, situaţia este complicată de faptul că generalii par a avea sprijin din Egipt şi din Qatar, fiind încurajaţi în atitudinile fundamentaliste, pe când Guvernul civil nu a primit sprijinul economic promis din afară. Statele Unite încă listează Sudan ca fiind o ţară care sponsorizează terorismul, în ciuda schimbării puterii.