Un summit Biden-Putin ar reprezenta un posibil pas înainte în tentativa de a detensiona criza ucraineană, dar ar ridica riscuri uriașe politice și strategice pentru liderul de la Casa Albă, scrie CNN, luni. Iar analista rusă Tatiana Stanovaia crede că un summit nu va mai rezolva în acest moment nimic.
Există deocamdată îndoieli serioase privind organizarea acestui eveniment. Casa Albă a spus că acesta va avea loc doar dacă „o invazie nu va avea loc”, iar Kremlinul a subliniat că nici măcar nu există discuții concrete pe această temă.
Cel mai probabil, summitul va depinde parțial de rezultatele întâlnirii dintre secretarul de Stat Antony Blinken și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care ar trebui să aibă loc săptămâna aceasta în Europa, posibil pe 14 februarie.
„Blinken și Lavrov vor continua tratativele dacă invazia nu va fi început până atunci – situație în care se anulează totul”, a explicat un oficial pentru CNN.
Lipsa de încredere dintre cele două părți a ajuns la cote uriașe în ultimele săptămâni, pe fondul temerilor SUA că Rusia va declanșa un atac.
Ultimele declarații – caracterizate de dispreț, suspiciuni și sarcasm – au dovedit acest lucru și pun sub semnul întrebării orice eventual succes al summitului, scrie CNN.
Riscul lui Biden
Dacă summitul va avea loc, Biden își asumă foarte multe riscuri. Pe de o parte, republicanii radicali îl vor acuza cel mai probabil că are o atitudine împăciuitoare față de Putin și că îl răsplătește practic printr-o întâlnire pentru faptul că ține Ucraina ostatică.
Apoi, dacă summitul are loc, iar invazia urmează totuși, Biden va fi acuzat de slăbiciune și de inabilitate. Orice summit care nu este coregrafiat drept un succes încă dinainte este un act politic riscant.
În același timp însă, președinții trebuie să facă alegeri complicate, pentru asta au fost aleși. Dacă Biden refuză să se întâlnească cu Putin și războiul izbucnește, ar putea fi acuzat că nu a folosit diplomația până la capăt.
Există motive concrete, importante inclusiv pentru SUA, pentru care acest risc este necesar. În primul rând, evident, este vorba despre pierderile de vieți omenești, despre insecuritatea generată de conflict.
Dar orice invazie a Rusiei în Ucraina ar avea efecte puternice și în restul lumii, efecte care se vor simți până în SUA, unde cetățenii de rând, spre exemplu, se vor trezi cu creșteri de prețuri la carburant și nu numai.
O platformă pentru Putin?
Întâlnirea l-ar putea expune pe Biden și la alte critici. Una dintre teoriile comentatorilor internaționali este că Putin a generat criza de la granița ucraineană pentru că vrea să restaureze prestigiul Rusiei pe scena globală, acela de egal al SUA, prestigiu pierdut după Războiul Rece.
În esență, Biden i-ar oferi astfel lui Putin această platformă, chiar dacă Washingtonul crede că Rusia este acum o forță mai puțin relevantă, în ciuda arsenalului nuclear, scrie CNN.
Aceeași acuzație a fost lansată și la adresa lui Donald Trump, atunci când acesta s-a prezentat la summiturile neconcludente cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, în tentativa de a aduce pacea în Peninsula Coreeană.
Putin dorește în mod evident să discute această criză cu SUA, așa cum a fost cazul și în timpul Războiului Rece. A clarificat acest amănunt important în mai multe rânduri. Dar faptul că posibilul summit a fost mediat de președintele francez Emmanuel Macron ar putea fi important pentru europenii care se tem că sunt marginalizați în această criză.
O deconectare fundamentală
Cel mai mare pericol la adresa summitului îl reprezină însă simplul fapt că pozițiile SUA și Rusia par complet incompatibile, arată analiza CNN.
Rusia cere asigurări că Ucraina nu va adera niciodată la NATO și vrea ca Alianța să facă un pas înapoi din estul Europei, mai exact să își retragă bazele și armele din state membre precum România sau Polonia. Aceste condiții au fost însă respinse din start de SUA și aliații europeni.
Washingtonul a respins temerile Rusiei și a insistat că Alianța este una defensivă. În vreme ce această poziție poate părea una corectă în statele NATO, ea nu ia în considerare ceea ce Rusia consideră interesul său strategic. Nu ia în considerare nici orgoliul Moscovei – care stă la baza efortului lui Putin de a revizui rezultatele Războiului Rece.
Dacă Putin a decis totuși că costurile unei invazii a Ucrainei ar fi prea mari, Biden ar putea fi totuși capabil să îi ofere acestuia o modalitate diplomatică pentru detensionarea crizei. Există multe chestiuni care pot fi agreate și care ar putea face Europa și lumea mai sigură, printre ele controlul armelor sau transparența în derularea manevrelor militare.
Deocamdată însă, aceste chestiuni sunt ostatice ale aceleiași deconectări fundamentale dintre Rusia și UE care a făcut posibilă și criza ucraineană și care sugerează ori că summitul nu va avea deocamdată loc, ori că acesta nu va avea un mare succes, mai scrie CNN.
„Naivitate”
Pentru Tatiana Stanovaia, o respectată analistă politică din Rusia, zarurile au fost însă deja aruncate, iar summitul nu mai are vreo valoare.
Într-un comentariu postat pe contul ei de Telegram, Stanovaia a acuzat liderii occidentali de „o incredibilă naivitate”.
„Totul a fost deja decis”, a spus ea, după ce Occidentul a respins revendicările majore ale Rusiei, cele privind aderarea Ucrainei la NATO și retragerea Alianeți de pe flancul de est.
„Discuțiile la telefon și schimbul de preocupări nu vor mai opri nimic. Totul a început deja”, a spus Stanovaia, citată de The Guardian.