Programul a fost deschis în data de 10 septembrie la ora 10.00, iar la ora 16.30 ar fi fost deja suspendat pentru verificări deoarece fondurile pentru Oltenia s-ar fi epuizat.
Mii de aplicări în câteva ore
”Există o suspiciune de fraudare a aplicației de către un instalator validat, care, cu ajutorul unui funcționar sau mai mulți din AFM, a păcălit aplicația cu ajutorul unui program, reușind astfel să încarce în aplicație vreo 1.700 de persoane în doar 4 ore. Lucru care altfel era imposibil deoarece încarcarea unei persoane în aplicație dura 15-20 min.
Acum totul este sistat pe motivul ca se fac verificări interne”, au declarat sursele Libertatea.
Potrivit acestora, firma suspectă ar fi Romsir, din județul Olt, mai exact din orașul Balș.
Contactat de către Libertatea, Cornel Brezuică – președintele AFM, nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informațiile. Acesta a cerut o solicitare scrisă, prin intermediul biroului de presă.
Concomitent, vicepreședintele Dorin Corcheș, ne-a trimis la președintele Brezuică.
”Am avut mai multe calculatoare cu mai mulți oameni”
A confirmat verificările însă Marius Vlădoiu, directorul firmei Romsir, care susține însă că totul a făcut legal.
”Am respectat toate regulile și o să se reia totul de unde a rămas, dacă nu joi-vineri, atunci săptămâna viitoare.
Noi am avut mai multe calculatoare, cu mai mulți oameni, care au încărcat mai multe proiecte. Ce, e ilegal să ai mai multe calculatoare? Este o prostie!”, a declarat Vlădoiu.
Acesta a mai spus că programul oricum a fost construit prost, acuzând că nu pot fi introduși în sistem cetățenii care au codul numeric personal începând cu cifra zero.
Și instalatorii din Alba au reclamat nereguli, aceștia afirmând că programul a funcționat doar 6 ore.
Miză de 656 milioane de lei
Programul Casa Verde Fotovoltaice are o finanțare totală de 656 de milioane de lei.
Prin intermediul acestuia se pot instala panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în sistemul național.
La momentul suspendării aplicațiilor în sistem mai erau disponibili 333 de milioane de lei, iar fondurile pentru Oltenia, în valoare de 53,2 milioane de lei, au fost deja epuizate, după cum declara vicepreședintele Dorin Corcheș pentru publicația Bihor Online.
Administrația Fondului de Mediu acordă 20.000 de lei nerambursabili celor care doresc să își instaleze panouri fotovoltaice, iar acestia sunt obligați să aducă o finanțare de minimum 10%. Instalația trebuie să aibă o putere de minimum 3 kW.
Prin acest program ar fi urmat să fie instalate panouri solare pentru 33.000 de locuințe.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!