UPDATE ora 13.50: Într-un comunicat de presă, transmis după ce CCR a confirmat oficial informația, USR a spus că decizia Curții înseamnă că „un președinte de Cameră poate fi schimbat din funcție exclusiv după pofta majorității parlamentare conjuncturale”.
„Decizia de astăzi se bate cap în cap cu alte decizii mai vechi ale Curții Constituționale pe același subiect. Asta arată că avem nevoie de o reformă a instanței constituționale din România, mult prea politizată prin modul de numire și acțiune a judecătorilor. Avem nevoie de o Curte Constituțională care să acționeze ca un real arbitru, nu ca un apărător permanent al puterii în raport cu opoziția”, a declarat Dacian Cioloș, președintele USR.
Revocarea Ancăi Dragu de la şefia Senatului, de către majoritatea PSD-PNL-UDMR, în noiembrie 2021, a fost făcută potrivit legii, au declarat surse din cadrul CCR pentru Libertatea.
Dintre cei 9 judecători, 8 au votat pentru respingerea sesizării USR, unul a fost contra, potrivit informațiilor ziarului.
Inițial, CCR trebuia să dea un verdict pe 16 decembrie 2021, dar judecătorii au amânat decizia pentru astăzi, 26 ianuarie.
Florin Cîțu, președinte al Senatului în locul Ancăi Dragu
Plenul Senatului a revocat-o pe Anca Dragu (USR) din funcţia de preşedinte pe 23 noiembrie 2021, imediat după schimbarea majorităţii parlamentare. Revocarea cerută de coaliția PNL-PSD-UDMR s-a făcut prin vot secret, cu cartele. În aceeaşi zi a avut loc votul pentru alegerea lui Florin Cîţu, președinte al PNL, la conducerea Senatului.
O zi mai târziu, USR a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională revocarea Ancăi Dragu.
„Din nou, după ani de luptă împotriva PSD, acum suntem nevoiţi să ne apărăm instituţiile democraţiei române de asaltul hoţilor şi incompetenţilor. Coaliţia hoţiei PSD – PNL a fost dispusă să treacă peste Constituţie şi legi, totul pentru a-i asigura o sinecură lui Florin Cîţu”, a transmis USR, pe 24 noiembrie 2021, într-un comunicat de presă.