Decizia lui Boris Johnson de a suspenda Parlamentul pe o perioadă de cinci săptămâni a fost ilegală, a decis Curtea Supremă. Cei 11 judecători au decis în unanimitate că premierului a acționat ilegal atunci când a încercat să-i oprească pe parlamentari să-și exercite atribuțiile în perioada dinainte de data de 31 octombrie.
Președintele Curții Supreme, Brenda Hale, a declarat că această decizie a avut un efect ”extrem asupra fundamentelor democrației”, scrie BBC News.
În pledoaria sa în fața judecătorilor, Boris Johnson a spus că a suspendat Parlamentul pentru a putea contura noile politici ale guvernului său înainte de discursul tradițional al reginei. Criticii săi și judecătorii au fost însă de altă părere și l-au acuzat că a încercat în acest fel să-i împiedice pe parlamentari să-i blocheze planurile privind o ieșire din UE fără acord.
În prezentarea deciziei instanței, președinta Curții Supreme a spus că: „Decizia de a o sfătui pe Majestatea Sa să proroge Parlamentul a fost ilegală, deoarece a avut ca efect blocarea capacității Parlamentului de a-și îndeplini funcțiile constituționale fără o justificare rezonabilă”.
Lady Hale a spus că decizia unanimă a celor 11 judecători face ca Parlamentul să nu mai fie suspendat. Decizia este nulă și nu are niciun efect și că președinții camerelor Comunelor și Lorzilor decid ce vor face în continuare.
Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a salutat decizia și a spus că Parlamentul „trebuie convocat fără întârziere”, și că se va consulta imediat cu liderii partidelor.
După decizia instanței, mai mulți parlamentari i-au cerut lui Boris Johnson să demisioneze cât mai curând posibil.
Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor, a declarat că hotărârea instanței arată „disprețul pentru democrație” al lui Boris Johnson și că acesta trebuie să demisioneze.