Magistratul care conduce secţia de vot prin corespondenţă, Liviu Gheorghe Măgheruşanu a declarat pentru Libertatea că la deschiderea plicului exterior trimis de alegătorii din diaspora, s-a constatat că nu există şi certificatul de alegător, conform legii. În aceste condiţii, s-a decis anularea a 467 de plicuri de vot prin corespondenţă, adică aproximativ 10% din numărul total al voturilor trimise din străinătate, pentru alegerile parlamentare.
Măgheruşanu a mai arătat că este posibil ca aceste certificate de alegător să fie în plicul interior, cu opţiunea de vot, dar acest plic nu se va mai deschide, după încheierea scrutinului, ci votul prin corespondenţă cu documentul lipsă se anulează imediat.
Poşta Română a predat 4.561 de plicuri conţinând voturile cetăţenilor din diaspora, înscrişi în Registrul Electronic, către Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă.
Primirea plicurilor din diaspora s-a încheiat în data de 08.12.2016, la orele 24.00. Au fost primite 714 voturi prin corespondenţă din Spania, 533 din Germania, 515 din Marea Britanie, 469 din Franţa şi 414 din Republica Moldova.
Plicul exterior trebuia să conţină certificatul de alegător completat, semnat şi datat. Într-un alt plic, interior, era pus buletinul de vot cu opţiunea la alegerile de duminică.
Autoritatea Electorală Permanentă a declarat, în data de 8 noiembrie, că au fost primite 8.889 de cereri de vot prin corespondenţă ale cetăţenilor români din diaspora.
Românii care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare la una din secţiile de votare organizate în străinătate sau prin corespondenţă. În ambele situaţii, este necesar ca alegătorii să fie înscrişi în Registrul Electoral (data până la care se puteau înscrie a expirat în luna septembrie). Turiştii români nu pot vota în străinătate la alegerile parlamentare.
Citește și: Cum votează românii din străinătate prin corespondenţă.
Diaspora votează în 417 secţii de votare, în întreaga lume, la alegerile parlamentare. Este cel mai mare număr de secţii organizat vreodată în diaspora, cu 111 mai multe decât la alegerile din anul 2012 şi cu 123 mai multe decât la scrutinul pentru alegerile prezidenţiale din 2014.
Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia, 73, în Spania, 53, în Republica Moldova, 35, SUA, 31, în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, 21, în Franţa 16, în Germania 15, în Belgia, 9 şi în Canada 8.
Citește și: Totul despre alegeri parlamentare 2016. Cum se desfășoară scrutinul, care sunt regulile în ziua votului