“În urmă cu 3-4 ani, mă aflam în Grecia şi, discutând cu un skipper (n.r. – căpitanul) de acolo, am auzit replica «iahtul este teritoriu al statului sub al cărui pavilion navighează, iar căpitanul este reprezentantul statului în afara apelor teritoriale». Extrapolând la legislaţia română şi după un pic de studiu şi consultări cu un avocat şi câteva întrebări puse la Starea Civilă, am ajuns la concluzia că se pot face şi la noi nunţi pe mare”, a povestit Andrei Ionescu pentru Libertatea.
Primele căsătorii le-a oficiat vara trecută, iar până acum, clienţii săi au fost oameni nonconformişti, care au fugit de acordeonul de la Starea Civilă şi de masa încărcată cu sarmale, cârnaţi şi salată de boeuf.
“Nu aveau neapărat legătură cu sailingul, dar erau oameni care căutau ceva diferit şi voiau mai puţină agitaţie. Şi chiar se pot întâmpla lucruri inedite! De exemplu, la una dintre căsătorii, lângă iaht a apărut un grup de delfini, iar cameramanul a omis să filmeze exact partea când mirii spuneau «DA» şi a filmat, în schimb, fără sonor, delfinii. Oricum, oamenii erau relaxaţi şi s-au amuzat de întâmplare”, a povestit Andrei.
Cei care doresc să se cunune în acest mod trebuie să ştie că vor fi nevoiţi să-şi aleagă pe sprânceană alaiul, deoarece pe o ambarcaţiune nu încap mai mult de 10-12 nuntaşi. De obicei, ceremonia începe cu plecarea din portul Constanţa către Balcic, iar în afara apelor teritoriale ale României, în zona Capului Kaliakra, comandantul navei oficiază ceremonia.
La sosirea pe partea bulgară, nuntaşii pot lua masa sau pot chiar să rămână peste noapte pentru o petrecere. Documentele necesare sunt aceleaşi ca în cazul oricărei căsătorii, inclusiv certificate medicale prenupţiale valabile. După ce acestea sunt verificate, se oficiază căsătoria şi se eliberează mirilor o dovadă a căsătoriei. Din acel moment, cuplul este legal căsătorit.
La întoarcerea în ţară, echipa lui Andrei Ionescu se ocupă de toate formalităţile necesare, iar Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor redactează şi eliberează certificatul de căsătorie. Pe acest act, locul căsătoriei va apărea sub forma unor… coordonate geografice. Pentru o astfel de nuntă, preţurile încep de la 600 de euro.
Într-un lac din Covasna te scufunzi cu tot cu preot
Dacă la mare o nuntă pe barcă poate părea ceva normal, în centrul ţării, la Covasna, un scafandru vine cu o altă idee inedită. Szabo Jeno plănuieşte să organizeze de anul acesta nunţi subacvatice, într-un lac artificial din localitatea Dalnic (zona Moacşa), pe care l-a amenajat anul trecut.
“Avem un preot care a acceptat să se scufunde, avem difuzor sub apă, ca să se audă perfect tot ce se spune, avem aparat de filmat care redă în timp real imaginile şi le putem proiecta la suprafaţă pentru cei care nu vor să intre în apă. Deja e cineva care la vară doreşte să facă acest lucru, să se căsătorească sub apă”, a explicat Szabo Jeno.
Singura condiţie este ca viitorii miri şi eventual şi naşii, dacă vor să le fie alături, să facă înaintea nunţii câteva scufundări pentru a se familiariza cu echipamentul. Peste hotare, cununiile subacvatice se fac de câţiva ani, iar în Bora Bora sau Cancun, de exemplu, organizatorii te atrag cu oferte “doi în unu”: schimb de jurăminte în timp ce faci scubadiving printre peşti exotici…
Poţi să spui DA şi sărind cu paraşuta sau purtând costum de Halloween
Dependenţii de adrenalină au lansat moda cununiei în aer. Dincolo de faptul că-şi îndeplinesc dorinţa nebunească, mirii au de trecut însă nişte… hopuri. De exemplu, găsirea unui preot la fel de nonconformist, care să accepte să sară odată cu ei. Renunţarea la rochia de mireasă şi costumul de ginerică, fiindcă i-ar incomoda, şi înlocuirea lor cu haine confortabile + paraşute. Apoi, ar mai fi lipsa familiilor, căci în mod cert părinţii, bunicii şi alte rude în vârstă nu vor accepta să sară din avion pentru a le fi alături!
Există cununii în aer mai accesibile decât cele care includ săritul cu paraşuta: pe platforme ridicate de macarale. Moda a pătruns şi în ţara noastră, în vara anului trecut fiind oficiate, la Cluj, primele ceremonii la 50 de metri în aer. Pe platformă au încăput mirii, naşii şi primarul Emil Boc (care a oficiat cununiile), iar restul invitaţilor au rămas jos şi au urmărit ceremonia pe o plasmă mare.
Deşi la noi tinerii încă nu se încumetă să facă aşa ceva, nunţile tematice sunt o adevărată modă peste hotare. Cele mai abordate teme sunt “Războiul stelelor”, filmele cu vampiri sau cu supereroi (“Superman”, “Omul Păianjen” etc), basmele cu zâne, animaţiile (“Shrek”, de exemplu) sau… Halloween.