Procurorii din Alba Iulia, în cooperare cu poliţiştii de la Combaterea Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional, au descins în 14 locaţii din judeţele Hunedoara, Timiş, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanţa, Argeş, dar şi Bucureşti, în casele unor suspecţi de furt calificat de bunuri culturale şi spălare de bani.
Aceştia sunt acuzaţi că s-au folosit de detectoare de metale şi au săpat în siturile arheologice protejate, de unde au furat mii de artefacte, care apoi erau vândute pe internet.
Oamenii legii au reuşit să recupereze din casele hoţilor piese importante de o valoare inestimabilă în istoria românilor: 3.520 de monede antice şi medievale, 300 de kilograme de unelte şi arme dacice şi romane din fier, precum şi vase ceramice antice şi medievale.
Evaluările experţilor arată că artefactele sunt originale şi provin din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei sau din siturile arheologice din Transilvania, Banat şi din zona Dobrogei şi a Moldovei, aflate pe lista monumentelor istorice. Valoarea acestora este de peste 100.000 de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro