Parintii trebuie sa observe si sa corecteze eventualele ticuri ale copiilor
De obicei, ticurile debuteaza in copilarie si micutului ii e greu sa inteleaga ce se petrece cu el. Mai mult, pentru ca i se face mereu observatie el poate crede ca este singurul caruia i se intampla. De aceea, e bine sa stie ca multi alti copii au sau au avut aceeasi problema si sa incerce sa comunice cu ei. Cel mai greu pentru cei care vin in contact cu o persoana cu ticuri este sa aiba mereu in minte caracterul involuntar al acestor miscari si sa nu reactioneze la ele ca si cum ar fi facute cu intentie. Unii parinti, sesizand caracterul supersibil al ticurilor incearca sa atraga atentia copilului asupra lor (“nu mai clipi, stiu ca poti s-o faci”); rezultatul este ca dupa un timp ticul respectiv poate deveni si mai frecvent sau poate disparea, dar este inlocuit de altul, eventual mai complex. In cazul in care nu reusesc sa corecteze ticurile copiilor, parintii trebuie sa se adreseze specialistilor in psihologie infantila.
Cum scapam de ticuri
– incercati sa dormiti mai mult si mai bine. Oboseala accentueaza ticurile;
– cautati sa aveti o alimentatie adecvata. Aceasta are un efect mai degraba indirect, prin marirea rezistentei la stres;
– Reduceti stresul. Uneori severitatea ticurilor este o oglindire fidela a nivelului de stres.
– Daca nici unul din rezultatele de mai sus n-a dat roade, apelati la medicamentele recomandate de medic. Insa nu uitati ca ticurile trebuie tratate cu medicamente doar daca produc o scadere semnificativa a calitatii vietii.