Astfel, un procent de 61% dintre tineri cred că oamenii sunt plătiți mai puțin din cauza rasei, etniei sau sexului, iar 69% cred că vor întâmpina greutăți la înființarea unei afaceri pe baza acelorași criterii.
Sondajul vine după ce vara acestui an a fost marcată de proteste realizate de mișcarea „Black Lives Matter”, care luptă împotriva rasismului și a inegalității.
Studiul se numește Junior Achievement (Împlinirea Juniorilor – n.r.) și a fost realizat pe 1.004 adolescenți cu vârste între 13 și 17 ani, între 17 și 22 noiembrie. Temele abordate au fost diversitatea, egalitatea și incluziunea.
Educația, ca modalitate de reducere a decalajelor economice
Un procent de 45% dintre tineri cred că educația este principalul mod de a contracara lipsa de oportunități economice, dar mulți nu primesc informații solide despre finanțele personale la școală.
Un procent de 35% spun că legile trebuie schimbate, 30% arată că trebuie să existe o reformă a companiilor, iar 23% au sugerat plata de reparații pentru grupurile afectate de injustiții în trecut.
„De ce învățăm atât de multă matematică?”
„De ce elevii trebuie să învețe atât de multe lucruri din matematică pe care nu le vor aplica niciodată în lumea reală? În schimb, nu ar trebui să învățăm mai multe lucruri care se concentrează pe educația financiară?‟, spune Kallin Marquez, 13 ani, elevă în clasa a VIII-a la o școală din Anthem, Arizona.
Mai puțin de jumătate din statele americane predau finanțe personale
Doar șase state americane cer liceelor ca elevii lor să termine cel puțin un curs de finanțe personale de un semestru, înainte de absolvire, potrivit raportului Next Gen Personal Finance 2019-2020.
„Avem nevoie de un mandat național în privința educației financiare în școli, este nevoie de învățarea unor lucruri de bază pentru copii‟, spune Sahil Bloom, vicepreședintele fondului de capital privat Altamont Capital Partners.
Se poate învăța și de acasă
Tinerii pot învăța însă separat despre finanțe, deoarece există foarte multe resurse la dispoziție. „Dacă găsești timp să faci cumpărături online și să vorbești cu prietenii pe Instagram, poți găsi 15 minute pentru a studia tu însuți finanțe personale”, spune Yanely Espinal, director educațional la Next Gen Personal Finance.
Cele mai importante subiecte recomandate de experți sunt realizarea unui buget, fluxul de bani, importanța investirii pe burse și înțelegerea dobânzii compuse.
De asemenea, experții recomandă tinerilor să vorbească între ei despre aceste subiecte, în grupurile lor sociale.
Pandemia mărește decalajul economic
Rezultatele studiului vin în contextul în care pandemia de coronavirus a exacerbat problemele economice în SUA și a lovit cel mai mult exact categoriile sociale care au deja greutăți, în special lucrătorii cu salarii mici, persoanele de culoare și femeile.
„Disparitățile încep să se arate acum mai mult decât înainte în viețile tinerilor, din cauza COVID și a impactului său asupra oamenilor”, spune Yanely Espinal, director educațional la Next Gen Personal Finance, o organizație non-profit care oferă resurse educaționale gratuite.
Pandemia a adus în atenția publică problemele economice, a spus
Rianka Dorsainvil, cofondator și codirector executiv la 2050 Wealth Partners, o firmă de planificare financiară.
„Ne-a făcut să ne oprim să mai trăim în bula noastră și să vedem ce se întâmplă în alte comunități și în comunitățile noastre”, a spus ea.