„Preşedintele Putin nu poate câştiga. SUA şi NATO nu au cedat, tratând Rusia ca pe o putere regională. De ce a pierdut Putin? Iată câteva elemente ale ecuaţiei care, cred eu, îl determină pe Putin să nu invadeze Ucraina”, a scris Traian Băsescu pe Facebook, sâmbătă, 12 februarie.
Fostul șef de stat a prezentat apoi 11 argumente în sprijinul teoriei sale că Rusia nu va ataca Ucraina.
„Niciodată NATO nu a promis că nu se va extinde spre Est, în spaţiul fostelor state membre ale Pactului de la Varşovia, iar Putin ştie că minte atunci când susţine public acest lucru”, a explicat Băsescu.
Un alt motiv, potrivit fostului președinte din perioada 2004-2014, este acela că „Putin este obişnuit să prezinte poporului rus victorii fără glorie în care nu pierde nici un soldat”.
Invadarea Ucrainei ar aduce pierderi mari armatei ruse datorită transferului de armament defensiv de ultimă generaţie către Ucraina, făcut de SUA, Regatul Unit, Ţările Baltice, dar şi Turcia.
Fostul președinte Traian Băsescu:
Acesta consideră că pe timpul unui eventuale invazii, armata Ucrainei „ar fi bine susţinută cu echipamente militare defensive moderne pe tot timpul conflictului de către multe din statele NATO şi UE”, mai puţin Germania, Croaţia, Ungaria „şi probabil Bulgaria”.
Un alt argument potrivit căruia Rusia nu va invada Ucraina, în opinia lui Traian Băsescu, este acela că „Turcia, de la care Putin avea așteptări mari, s-a dovedit intransigentă față de o posibilă invadare a Ucrainei” și Erdogan „s-a angajat în negocieri tehnice pentru a face posibil tranzitul de gaze din Orientul Mijlociu către Europa, ca alternativă la GAZPROM”.
Totodată, „ameninţarea militară a Ucrainei face ca Rusia să fie izolată pe scena internaţională, iar consecinţele izolării vor fi extrem de grele din punct de vedere economic şi politic”, a mai scris Băsescu.
Publicația germană Der Spiegel a susținut sâmbătă, 12 februarie, citând surse CIA, că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea fi declanșat miercuri, 16 februarie. Moscova a negat planurile de invadare, spunând că îşi apără „propriile interese de securitate împotriva agresiunii aliaţilor NATO”.
În acest timp, mai multe state occidentale au început să-și evacuaze personalul din Ucraina. România a anunțat și ea o decizie similară. Iar agenția de stat rusă Ria Novosti a precizat, citând surse, că și angajații misiunilor diplomatice ruse au început să părăsească țara.