Totul a început sâmbătă, 14 noiembrie. „Tataie se simțea rău și am chemat Ambulanța. L-au luat la 15.30”, rememorează Florin Tătar.
Bunicul Gheorghe Tătar a așteptat 14 ore în Unitatea Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Satu Mare până a fost transferat pe o secție-tampon, la Spitalul Vechi.
„Bătrânul nu a putut sta pe scaun, i-au găsit un pat. Vă spun sincer, după ce am trăit în aceste săptămâni, la Primiri Urgențe sunt singurii oameni care își fac treaba onest. De la medici la infirmiere, brancardieri și agenți de pază”, explică nepotul îndurerat.
Infectat cu Covid-19 în spital
Bunicul Gheorghe a fost supus la două teste pentru coronavirus, iar rezultatul acestora a fost negativ. Pe 20 noiembrie însă, a fost depistat cu Covid-19.
„A luat virusul din spital, fiindcă eu, familia, copiii lui, n-am fost carantinați”, spune Florin.
Nepotul susține că a aflat că între 20 și 24 noiembrie, câtă vreme era internat pe Secția Interne de la Spitalul Vechi, bunicului său nu i s-a administrat niciun fel de tratament contra coronavirusului.
„Nu aveau medicația și nici schema de tratament”
„Am aflat acest lucru de la medicul de gardă. Explicația? SJU Satu Mare nu este secție spital Covid, nu aveau medicația și nici schema de tratament”, adaugă Florin Tătar, care a semnalat presei problema de la spital. ”Am înțeles că a primit tratament după acele patru zile, după ce am intrat la televiziunea locală”, completează el.
Bunicul meu m-a sunat cu trei zile înainte să moară. Se plângea că nu vine nimeni în salon, deși apasă pe sonerie să anunțe că se simte rău. Mi-a spus că nu venea nimeni la el. Am dat eu telefon la spital, mi s-a făcut legătura pe secția de Interne: ”Duceți-vă în salon, că-i bai cu tataie””.
Florin Tătar:
În cazul lui Gheorghe Tătar s-a pus și problema unui transfer la un spital COVID din județ, însă bătrânul se afla doar pe lista de așteptare, din cauza numărului foarte mare de persoane infectate.
Pe 25 noiembrie, Gheorghe Tătar a făcut stop cardio-respirator și a murit. Deces COVID-19.
”De ce mor atâția oameni la spitalul din Satu Mare?”
„Nu am mai avut putere să ne luptăm cu sistemul medical. Bunicul e decedat, nu mai pot să-l aduc înapoi”, afirmă Florin Tătar.
Tată a trei copii, cu nepoți și strănepoți, Gheorghe Tătar își pierduse soția acum patru ani. Femeia a murit tot la Interne, la SJU, tot stop cardio-respirator.
Florin Tătar spune că a vrut să fie decent și n-a făcut tamtam. Dar tot nu se abține să nu-i pună o întrebare managerului SJU Satu Mare, Adrian Marc: „De ce mor atâția oameni la spitalul din Satu Mare? De ce sunt decese pe bandă, ca și cum ai tăia porcii la măcelărie?”.
Managerul SJU Satu Mare: „Pacientul a primit medicația generală”
„Familia reacționează emoțional, e greu de gestionat o asemenea tragedie, și oamenii trebuie înțeleși”, a declarat managerul spitalului, Adrian Marc, pentru Libertatea.
Adrian Marc provine de la PNL și e manager din 2017, când a promovat examenul pentru post. A mai deținut aceeași funcție în spital între 2010 și 2014.
„A fost medicație, cunosc cazul. Eu nu sunt doctor, probabil că domnul Florin Tătar se referă la tratamentul antiviral, care se oferă doar la recomandarea medicului de caz. Iar medicul și-a asumat deciziile luate”, afirmă managerul Marc.
A fost o problemă cu protocoalele și cu recomandările, însă pacientul a primit medicația generală. Infecționiștii sunt precauți cu prescrierea Remdesivir.
Adrian Marc, manager SJU Satu Mare:
„În cazul lui Gheorghe Tătar, am încercat un transfer la un spital COVID. Dar, sincer, ultimul transfer l-am reușit la Cluj, acum o lună și jumătate”, mai susține Adrian Marc.
„N-am mai văzut așa ceva, o asemenea presiune pe ATI. În ultimele zile, situația s-a mai liniștit. Per ansamblu, a fost foarte greu”, spune Marc.
Pe lista de așteptare pentru transfer: „Aveam 14 pacienți la rând”
„Noi, Spitalul Județean Satu Mare, nu suntem o unitate suport COVID. 14 pacienți așteptau să fie transferați la un spital suport COVID din județ. Cu toate acestea, pentru ca oamenii să nu mai stea pe scaune, am lărgit capacitatea UPU cu încă 16 paturi, la etajul I, lângă Secția de chirurgie. Am mai făcut o secție-tampon la Spitalul Municipal Satu Mare, Spitalul Vechi, cu 12 paturi, lângă Secția de interne”, declara Adrian Marc, managerul SJU Satu Mare, pentru portalul local PresaSM, după decesul bătrânului.
Medicul lansa un apel public către managerii spitalelor suport de la Carei, Negrești Oaș și Bixad să găsească soluții pentru a putea prelua și alți pacienți.
Încă un deces COVID la Spitalul Județean Satu Mare
Luni, 30 decembrie, a mai murit un pacient depistat pozitiv cu COVID, internat la Spitalului Județean Satu Mare, pe Secția de Terapie Intensivă, în timp ce aștepta un transfer la un spital COVID: Ramona Rovența, grefier informatician la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare.
Pacienta avea nevoie de un aparat ECMO, plămân artificial, pe care SJU Satu Mare nu îl deține sau de un transfer la un spital mai bine dotat.
După 12 zile de comă indusă, pacienta a pierdut lupta pentru viață. Mii de persoane se mobilizaseră pentru a ajuta la salvarea pacientei, dar nu s-a mai putut face nimic.
„Am făcut două cereri pentru transfer la Cluj, una la Timișoara, una la Monza, în București, încă una, toate au fost fără succes. Doamna era în stare critică, fragilă, cu grad de afectare mare, transportul era la limită. Cel puțin în acest moment, transferul în alte județe nu e soluție”, susține managerul Marc.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro