Decizia suplimentării bugetului pentru CNAS a fost luată la rectificarea bugetului de stat pe 2016. Astfel vor putea începe negocierile pentru tratamentul bolnavilor cu medicamente de ultimă generație. Vestea bună este că vor începe negocieri și pentru extinderea tratamentului la bolnavii aflați în stadiile II şi III de fibroză hepatică.
Precedentul contract a vizat 5.860 de pacienţi aflaţi în stadiile III şi IV. Rezultatele arată că aproximativ 99 % din totatul celor 3.900 de pacienți care au terminat tratamentul, au scăpat de virusul hepatic C. Autorităţile nu au dat publicităţii costurile exacte ale contractului negociat pentru tratament, dar pe piaţa farma se estimează o medie de 40.000 de euro de pacient. Este bine de știut că sunt decontate doar cazurile în care pacienții au răspuns la tratament.
Anul trecut, de la debutul programului interferon free, nu mai puțin de 5.000 de dosare au ajuns la CNAS. Dintre aceste 1.000 au fost respinse. Din bugetul de 100 de milioane alocat, s-au cheltuit toți banii. Oficialii CNAS sperau ca în această toamnă să poată generaliza tratamentul şi la gradele F1, F2, deci în stadiile de fibroză incipientă. În România, 8.000 de persoane sunt diagnosticate anul cu hepatita C. Din păcate sunte pe primul loc în Europa la acest capitol, cu peste 530 de mii de pacienți care suferă de această boală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro