Nevralgiile sunt manifestari dureroase acute pe teritoriul de distributie al unui nerv.
Frecvent acestea pot fi localizate la nivelul arcadelor dentare, avand ca punct de plecare aparent un dinte.
Durerile il determina pe pacient sa se prezinte la medicul dentist solicitand extractia dintelui in cauza. Acesta trebuie sa dea dovada de mult discernamant in evaluarea situatiei pentru un diagnostic corect.
Nevralgiile sunt stari clinice in care simptomul de debut dominant este durerea de o violenta si intensitate iesite din comun. Apare mai pregnant la femei peste 50 de ani, existand o predispozitie pentru partea dreapta a fetei.
Desi cauzele sunt aparent necunoscute, se considera ca exista o serie de factori predispozanti: aterioscleroza, intoxicatiile cu plumb, alcoolul, infectii (gripa, sifilis, TBC), stres etc.
Se manifesta printr-o durere avand aceeasi intensitate pe toata durata crizei, cel mai adesea aparand ziua.
Pacientul o descrie ca pe un „fulger” sau o “lovitura de cutit”. Dureaza cateva fractiuni de secunda dupa care dispare complet, lasand o stare de sanatate normala. Reapare dupa saptamani, luni sau ani, perioada in care pacientul poate fi intr-o stare perfecta de sanatate.
Aerul rece dauneaza
In timp nevralgia se poate declansa la atingerea fetei, la un curent de aer rece etc., motiv pentru care pacientii ingroziti de teama unei crize isi acopera fata pentru a o feri de curentii de aer, evita sa se spele pe fata si pe dinti si chiar refuza alimentatia.
Analgezicele uzuale nu sunt eficiente. Tratamentul trebuie instituit de catre medicul specialist, acesta de cele mai multe ori fiind chirurgical.
Dr. Ada Epistatu
Medic stomatolog