Insula de 500 de hectare, aflată la o aruncătură de băț de insula principală, găzduiește mai multe hoteluri de lux, dar și cluburi de golf și piscine exclusiviste. Totuși, în trecut, pe Sentosa s-au înregistrat multe bătălii grele.
Singapore a înflorit în timpul în care Imperiul Britanic făcea comerț în regiune, la sfârșitul secolului al XIX-lea, orașul aflându-se pe ruta nautică importantă dintre India și China. Astfel, a devenit o alegere ideală pentru troc, arată BBC.
Chiar și înainte de dominația britanică, Singapore era un loc ideal pentru afaceri, frecventat de producători de bunuri, afaceriști și chiar și pirați.
Sentosa era cunoscută la acea vreme drept Pulau Blakang Mati, care se traduce prin ”Insula din spatele morții” – o referință la crimele, violurile piraților, dar și la luptele duse împotriva acestora.
În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Singapore ajuns sub dominația Japoniei, în 1942, după ce forțele britanice coloniale s-au predat. Niponii i-au dat un nume nou orașului Singapore: Syonan, ceea ce înseamnă Lumina Sudului.
Pe parcursul conflictului mondial, mii de oameni au fost uciși pe insula Sentosa pentru a elimina populația chineză stabilită acolo. Bărbați cu vârste între 18 și 50 de ani erau legați și ciuruiți de gloanțele japoneze, apoi aruncați în mare. Pe Sentosa s-a mai aflat și o închisoare pentru prizonierii de război, în care au fost ținuți captivi 400 de soldați ai Aliaților.
Problemele insulei nu s-au oprit aici. În 1983, două telecabile au căzut în mare, după ce o navă de foraj a prins cablul pe care se deplasau acestea.
În 2000, o fetiță în vârstă de 8 ani a murit, în piscina unui parc de distracții, după ce bărcuța cu care se dădea s-a răsturnat. Parcul s-a închis în 2002.
De atunci, Sentosa (nume primit în 1970) s-a reinventat. Un parc tematic al Universal Studios a fost deschis în partea estică a insulei, alături de multe alte hoteluri de lux, iar acum va găzdui summitul mult așteptat dintre Donald Trump și Kim Jong-un.
Donald Trump și Kim Jong-un se vor întâlni, pentru prima dată în istorie, la hotelul Capella, de pe insula Sentosa din Singapore, marți, la ora 9:00 (ora 4:00, ora României). Scopul întâlniri este de a cădea de acord asupra denuclearizării complete a Peninsulei Coreea, Kim Jong-un fiind de acord lucru.
Summitul a fost cât pe ce să nu se mai întâmple, după ce, la sfârșitul lunii mai, Donald Trump a spus că ”nu este momentul potrivit” pentru ca o asemenea întâlnire să aibă loc, denunțând ”ostilitatea” nord-coreeană, în contextul în care un oficial de la Phenian a lansat declarații dure la adresa Casei Albe.
Summitul a fost stabilit la în luna aprilie, după întâlnirea istorică dintre liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și cel sud-coreean, Moon Jae-in, în zona demilitarizată din Peninsula Coreeană.
CITEȘTE ȘI: Extrădarea Elenei Udrea din Costa Rica este puțin probabilă. Explicațiile unui deputat de origine română din Republică
FOTO: EPA