Polonia este principalul contributor, cu o estimare de 3,9% din PIB cheltuită pentru apărare, potrivit datelor pentru 2023, dar, cu toate acestea, oficialii polonezi au reacționat imediat și au condamnat amenințarea lui Donald Trump, candidatul republicat cotat favorit în sondajele pentru alegerile prezidențiale din 2024.

„Mottoul NATO «unul pentru toţi, toţi pentru unul» este un angajament concret. Subminarea credibilităţii ţărilor aliate înseamnă slăbirea întregii NATO”, a transmis Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministrul apărării din Polonia, pe platforma de socializare X, citat de Reuters.

„Nici o campanie electorală nu este o scuză pentru a juca securitatea Alianței”, a continuat oficialul de la Varșovia.

Vecină direct cu Rusia, prin exclava rusească Kaliningrad, Polonia a avertizat în repetate rânduri privind pericolul reprezentant de Rusia și a fost unul dintre principalii susținători ai Ucrainei în cei aproape doi ani de război.

„Acestea sunt cuvintele unui candidat serios la președinție, așa că ar trebui tratate cu seriozitate”, a reacționat ministrul adjunct de externe Paweł Zalewski pentru Politico. „Dacă facem asta, atunci înseamnă o schimbare a logicii prezenței SUA în NATO. Este foarte îngrijorător. El cere în mod corect țărilor membre să cheltuiască mai mult pentru apărare, dar solicită și Rusiei să atace. Acest lucru este complet de neînţeles.”

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

O reacție a venit și din partea comisarului european pentru piața internă, Thierry Breton, care a subliniat că liderii Uniunii Europene au înțeles că blocul trebuie să-și sporească propriile cheltuieli și capacități militare.

„Nu se poate ca securitatea noastră să depindă de o aruncare de monedă la fiecare patru ani, în funcție de aceste alegeri, și anume de alegerile prezidențiale din SUA”, a replicat Breton, întrebat la televiziunea franceză LCI despre afirmațiile lui Trump.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a contrazis afirmațiile lui Donald Trump și a subliniat că „orice atac asupra NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unitar și puternic”.

„Orice sugestie că aliații nu se vor apăra între ei subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, și îi expune pe soldații americani și europeni la un risc crescut”, a transmis secretarul general al NATO.

O reacția de condamnare a venit și de la Casa Albă. „Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri ucigașe este îngrozitoare și deranjantă și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Miniștrii apărării din NATO urmează să se întâlnească la Bruxelles săptămâna viitoare, inclusiv secretarul american al apărării, Lloyd Austin, iar subiectul afirmațiilor lui Trump va fi sigur puternic dezbătut.

„Războiul” dintre Trump și NATO

În discursul susținut sâmbătă la un miting electoral, Donald Trump a povestit și un moment de la o reuniune NATO, despre care nu a precizat unde și când a avut loc, când „unul dintre președinții unei țări mari” l-a întrebat dacă SUA ar mai apăra națiunea sa dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă „nu plătesc”.

„I-am spus: «Toată lumea va plăti». El a răspuns: „«Ei bine, dacă nu plătim, tot ne veți proteja?». «Absolut nu». Nu-i venea să creadă”, a relatat Donald Trump. „Nu, nu te-aș proteja”, și-a amintit Trump că i-a spus președintelui nemenționat. „De fapt, aș încuraja Rusia să facă orice naiba își dorește. Trebuie să plătești. Trebuie să-ți plătești facturile”, i-a mai transmis Trump liderului cu care dialoga.

Washington Post a relatat că declarațiile lui Trump de sâmbătă par să facă referire la un summit NATO din 2018 în care liderii statelor membre au sugerat că amenințările lui Trump nu erau la fel de explicite. Comisarul Breton are o altă viziune asupra momentului la care face referire fostul președinte american.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

„Am mai auzit asta. Nimic nou sub soare”, a spus Breton. „Poate că are probleme cu memoria, a fost, de fapt, o femeie președinte, nu a unei țări, ci a Uniunii Europene”, a spus Breton, referindu-se la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și la o conversație pe care a avut-o cu Trump în 2020.

„Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim”, i-a spus Trump lui von der Leyen, în 2020 la Forumul Economic de la Davos, potrivit dezvăluirilor făcute de Breton. „Apropo, NATO este moartă și vom pleca, vom părăsi NATO”, a mai spus Trump, potrivit lui Breton.

Aceste dezvăluiri se înscriu în istoricul fostului președinte care a fost mult timp un critic înverșunat al participării SUA la alianță, criticând frecvent țările europene cu privire la cota lor din cheltuielile pentru apărare.

Conform articolului 5, dacă un aliat NATO este atacat, toate celelalte țări membre ale NATO îl consideră „un atac armat împotriva tuturor membrilor și vor lua măsurile pe care le consideră necesare pentru a-l ajuta pe aliatul atacat”. De la înființarea NATO în 1949, clauza a fost invocată o singură dată: pe 12 septembrie 2001, după atacurile teroriste din Statele Unite din ziua precedentă.

În mai 2017, Trump a ezitat în a confirma angajamentul Statelor Unite față de articolul 5, dar apoi a revenit asupra declarațiilor, două săptămâni mai târziu, în timpul unei vizite efectuate de Klaus Iohannis la Casa Albă, la o întrebare adresată de TVR.

Trump și-a exprimat în linii mari scepticismul față de NATO. Pe pagina oficială a campaniei sale, el transmitea că „trebuie să încheiem procesul pe care l-am început sub administrația mea de reevaluare fundamentală a scopului NATO și a misiunii NATO”.

The New York Times a relatat, în 2019, că Trump a discutat despre retragerea din NATO. În timp ce era în funcție, Trump s-a lăudat în repetate rânduri că a făcut țările NATO să plătească mai mult, susținând că „sute de miliarde” de dolari au venit la NATO ca urmare a faptului că s-a referit la alte țări ca membre „delincvente”.

Cum funcționează principiul 2% din PIB pentru apărare

Din 2006, fiecare membru NATO a avut un ghid de a cheltui cel puțin 2% din produsul său intern brut pentru cheltuielile de apărare până în 2024. Țările NATO au început să-și majoreze contribuția substanțial înainte de președinția lui Trump (2017 – 2021), ca urmare a anexării Peninsulei Crimea de către Ucraina în 2014, amintește Washington Post. Mai mult de jumătate au îndeplinit sau s-au apropiat de acest obiectiv începând cu 2023, iar multe țări membre și-au mărit cheltuielile ca răspuns la invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Mai mulți experți privind NATO au descris modul în care Trump înțelege obligațiile financiare ale țărilor membre NATO ca fiind inexacte și au susținut că opoziția sa față de securitatea colectivă ca națiune membră este greșită.

Trump a descris incorect modul în care funcționează finanțarea NATO. NATO are o țintă ca fiecare țară membră să cheltuiască cel puțin 2% din produsul intern brut pentru apărare, iar majoritatea țărilor nu ating acest obiectiv. Dar cifra este un ghid și nu un contract obligatoriu și nici nu creează „facturi”. Țările membre nu au eșuat în a-și plăti partea lor din bugetul comun al NATO pentru a conduce organizația, amintește CNN.

Principala eroare de înțelegere a lui Trump, remarcă și Politico, provine din faptul că nu există un buget centralizat al NATO în care țările să plătească. Dimpotrivă, fiecare țară plătește pentru propria apărare, cu un angajament la nivelul întregii alianțe, și nu o obligație prin tratatul de aderare, de a cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

Ce state îndeplinesc angajamentul de 2%

Potrivit unui document publicat de NATO în iulie 2023, 11 din 31 de state membre îndeplinesc pragul de 2% din PIB pentru apărare și multe sunt aproape de acest obiectiv.

Față de momentul 2014, anexarea Crimeei, se poate observa că aproape toate statele au crescut cheltuielile cu apărare. Excepție o fac Statele Unite și Marea Britanie (care oricum depășesc pragul de 2%) și Croația (unde scăderea este minimă).

Istoricul „războiului” dintre Donald Trump și NATO. Reacții din Europa după ce fostul președinte a spus că nu va proteja de un atac al Rusiei țările care nu alocă 2% din PIB pentru apărare. Câte state îndeplinesc criteriul

Potrivit datelor publicate de NATO pentru 2023, 11 state îndeplinesc criteriul de 2% din PIB pentru apărare: Polonia, Statele Unite, Grecia, Estonia, Lituania, Finlanda, România, Ungaria, Letonia, Regatul Unit și Slovacia. Cel mai slab procent îl are Luxemburg, doar 0,72%.

România și-a luat angajamentul de a se situa peste pragul de 2% din PIB începând cu 2017, chiar primul an al președinției lui Trump. După începerea războiului din Ucraina, președintele Iohannis a anunțat un nou obiectiv de 2,5% din PIB.

Din aceste date se poate observa că principalii contributori sunt state de pe flancul estic al NATO, unde amenințarea Rusiei se simte cel mai puternic, în timp ce majoritatea statelor din vestul Europei se situează sub 1,5% din PIB.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (24)

Aura1   •   13.02.2024, 07:09

Să sperăm că este unul din seria lui de discursuri, să impresioneze..

Dragan1952   •   12.02.2024, 16:42

Dacă tăcea profet rămanea așa poate rata șansa de a ajunge președinte.

ionels   •   12.02.2024, 11:49

Bine ca pana acum a supt bani de la noi.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI