Lecţiile de judo sau karate, de autoapărare şi de tir, abonamentele la firme de protecţie şi pază, bodyguarzii reprezintă piaţa serviciilor de securitate, care include si procesarea de numerar şi securitatea informatică. Afacerile din acest domeniu se plaseaza în jurul a 700 de milioane de euro, spune Daniel Timofei, director general al firmei de protecţie şi pază Rosegur.
La această suma se adaugă şi vânzările de arme, astfel încât valoarea totală anuală a afacerilor legate de securitate se plasează în jurul unui miliard de euro.
Din păcate, în această perioadă de criză tâlhăriile şi furturile se înmulţesc, hoţii găsind metode tot mai diversificate şi ingenioase pentru a pune mâna pe banii sau bunurile altora.
Noutatea este faptul că tot mai mulţi români îşi cumpără arme de foc pentru a se putea apăra singuri. Aceştia trebuie să ştie că pistolul trebuie ţinut, în mod obligatoriu, ascuns – în geantă, în toc sub haina – pentru ca doar militarii, magistratii si fortele de ordine îl pot ţine la vedere. Câte arme deţinute legal pentru autoapărare au românii? Oficial mai putin de 200.000, potrivit Inspectorarului General al Politiei Române (IGPR), din care cea mai mare parte se regasesc în Capitală. 27.900 de persoane deţin legal arme pentru autoaparare in Bucuresti, dintre care 8.386 sunt arme letale, cu gloanţe adevărate.
Cum o armă înseamnă griji şi răspundere, mult mai la îndemână, pentru protecţia casei, este un contract cu o firma de pază. Durata medie în care ajung echipajele la un abonat în cazul in care porneşte o alarmă este de 2,5 minute (prin lege termenul maxim este de 7 minute).