Chamonix, orașul alpin de la poalele Mont Blancului, este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri turistice din Franța.

Deși rămâne capitala mondială a alpinismului, populația sa este în continuă scădere – un fenomen accentuat după începutul secolului al XXI-lea.

În ultimii 25 de ani, Chamonix a pierdut 10% din populație

În ultimele două decenii și jumătate, Chamonix a pierdut 10% din populație, numărul locuitorilor scăzând de la 10.000 în 1990 la doar 9.000 în prezent.

Cauzele sunt reprezentate de speculațiile imobiliare, alimentate de un turism intens.

Prețurile locuințelor au ajuns la niveluri comparabile cu cele din cartierele de lux ale Parisului, făcând aproape imposibil pentru localnici să-și permită să rămână acolo.

În timp ce orașul înregistrează anual peste opt milioane de înnoptări ale turiștilor, populația sa rezidentă continuă să scadă.

Dylan Hatzenberger, în vârstă de 30 de ani, visa să-și construiască o viață în Chamonix, orașul său natal, dar a întâmpinat dificultăți majore în a găsi o locuință la prețuri accesibile.

Cu toate acestea, el are un loc de muncă destul de rar și bine plătit în acest oraș montan: este pilot de elicopter.

Așa cum cere jobul său, transportă muncitori și materiale pentru întreținerea infrastructurii de mare altitudine și livrează provizii la refugii și adăposturi montane. De asemenea, uneori ajută echipele de salvare în caz de urgență.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

După ce și-a început cariera în Canada, Hatzenberger a revenit în Alpi, locul său de naștere și regiunea preferată.

În 2020, când s-a întors pentru prima dată, a locuit în Sallanches, un oraș aflat aproape de stațiunea Megeve, unde partenera sa lucra ca medic veterinar.

Cu timpul, tinerii au decis să se mute înapoi în „Cham”, pentru a fi mai aproape de familie, prieteni și de noul loc de muncă al lui Dylan, ca pilot la o companie locală.

„Am crezut că, cu cele două venituri ale noastre comune, vom reuși să ne permitem o casă. Am căutat luni întregi, dar ne-am dat seama rapid că întreaga Vale a Chamonix-ului ar fi mult prea scumpă pentru noi.

Prețurile sunt rezervate persoanelor înstărite. Nimic nu este accesibil pentru noi”, a spus pilotul din Franța.

1.000 de euro pe lună, chiria în Chamonix

Piața de închiriere nu arăta nici ea mai optimist: 800 de euro pe lună pentru o garsonieră și 1.000 de euro pentru un apartament cu două camere.

Drept urmare, Hatzenberger și partenera sa trăiesc acum în Le Fayet, un sat din apropierea orașului Saint-Gervais, aflat la intrarea pe rampa autostrăzii care duce spre tunelul Mont Blanc.

Dylan Hatzenberger conduce mai bine de o oră pentru a ajunge la muncă dimineața și același timp pentru a se întoarce acasă seara.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Toți locatarii din noul său bloc sunt în aceeași situație: cu excepția a doi pensionari, toți pleacă dimineața pe drum pentru a lucra în stațiunile de schi din regiune, pentru că nu au reușit să găsească locuințe accesibile în acea zonă.

Mai mult, aceste navete zilnice duc la agravarea problemei de poluare endemică din Valea Arve.

Decizia radicală luată de primăria din Chamonix, o premieră în Franța

Locuințele secundare reprezintă mai mult de 70% din totalul activelor imobiliare din municipiul Chamonix, conform datelor din 2021 ale Institutului Național de Statistică și Studii Economice (INSEE).

Pe lângă cabanele și apartamentele de familie, au apărut și operațiuni imobiliare destinate exclusiv închirierii sezoniere. Numărul locuințelor de închiriat mobilate a crescut de la 2.700 în 2019 la 4.200 în 2024.

Confruntată cu acest fenomen exponențial, primăria din Chamonix a luat o decizie radicală pe 13 martie: a interzis orice nouă construcție de locuințe destinate exclusiv ca locuințe secundare.

„Lucrăm pentru a crea condiții care să păstreze populația locală pe loc. Pierdem sufletul orașului pe măsură ce pierdem locuitori”, a avertizat Eric Fournier, primarul centrist al Chamonix.

Ultimele zile ale Salinei Praid. „Cât o nucă era gaura din perete, apoi s-a tot mărit”. Cât de fezabilă este soluția evacuării apei | Reportaj
Recomandări
Ultimele zile ale Salinei Praid. „Cât o nucă era gaura din perete, apoi s-a tot mărit”. Cât de fezabilă este soluția evacuării apei | Reportaj

Această măsură reprezintă o premieră în Franța și a fost posibilă datorită așa-numitei „Legi Le Meur”, adoptată în noiembrie 2024, care permite autorităților locale să desemneze zone rezervate pentru locuințele permanente în planurile lor de urbanism.

„Avem suficientă capacitate de cazare turistică, am atins vârful atracției, ideea acum este să construim un viitor mai echilibrat pentru teritoriul nostru”, a clarificat oficialul, adăugând că, datorită noii reglementări, speră să aducă 1.000 de gospodării înapoi în oraș în următorii 10 ani.

Noul plan de dezvoltare locală din Chamonix

Autoritatea municipală vede această politică de urbanism ca o parte a unei strategii mai largi de politici ecologice proactive, care vizează desprinderea de un model economic bazat pe exploatarea intensivă a muntelui.

În anumite zone rezidențiale, cum ar fi câmpia Praz, locuitorii din Chamonix folosesc termenul de „cimitire de cabane” pentru a se referi la locuințele ale căror obloane rămân închise pe parcursul majorității anului.

Între timp, în așteptarea noului plan de dezvoltare locală, aproape 2.500 de angajați conduc spre Chamonix în fiecare dimineață pentru a merge la muncă, deoarece nu pot găsi locuințe acolo.

„Am deplâns ideea de a mă întoarce în orașul meu natal. Trec prin el în fiecare zi, dar în fiecare seară trebuie să-l părăsesc. E foarte greu să trăiești așa”, spune Hatzenberger.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.