”Am analizat textul moțiunii de cenzură, și am informat colegii mei despre discuția purtată cu Raluca Turca și Iulian Dumitrescu, săptămâna trecută. Am analizat tot ce înseamnă în acest moment moțiunea de cenzură, oferta celor care au inițiat-o. Dacă propun ceva în locul guvernului actual și a programului de guvrnare, și am constatat că nu există la concluzii decât deficit de 3%, transparență și reducerea birocrației. Nu un nume de premier, nu o direcție în care să ducă țara”, a spus Kelemen Hunor, la Parlament, marți.
El a precizat că în aceste condiții, e greu să susții o asemenea moțiune de cenzură, aproape imposibul. ”Trebuie clarificate anumite chestiuni, să știe toată lumea ce va urma a doua zi, cine va fi premierul, în ce direcție se va merge cu Guvernul, cu politicile publice, ceea ce nu apare în moțiunea de cenzură”, a mai spus liderul UDMR.
El a precizat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii, dar se vor abţine la vot şi vor introduce cele două bile albe în urna neagră.
„Vom fi prezenţi la dezbatere pentru că moţiunea de cenzură este un instrument democratic indiferent unde stai, de partea celor care critică Guvernul sau pe partea coaliţiei, prezenţa din acest punct de vedere este importantă, dar nu putem susţine moţiunea de cenzură, după cum nu putem susţine în totalitate Guvernul, dar probabil că ne vom abţine de la vot. Asta înseamnă că ambele bile vor fi introduse în urna neagră”, a adăugat Kelemen Hunor.
Referitor la măsurile din reforma fiscală, Kelemen Hunor a spus că unele prevederi sunt bune, precum scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Cu toate acestea, UDMR nu este de acord cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.
”Se distruge solidaritatea socială construită înn tot secolul 20. Este un jaf la adresa autorităților locale, pentru că ele vor rămâne fără venituri”, a mai spus președintele Uniunii, arătând că parlamentarii UDMR vor încearca, prin amendamente la proiectul de lege privind modificarea codului fiscal, să se rămână la nivelul autorităților locale tot ce înseamnă venituri din cei 10%.
Moţiunea de cenzură semnată de Opoziție a fost citită în plen, luni. Decizia a fost luată în ședința Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului. Liberalii nu sunt de acord cu convocarea intempestivă a plenului reunit, dar și cu faptul că în ședință nu s-a stabilit și programul dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură.
Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Tudose a fost depusă vineri în Parlament; Liberalii au strâns 148 de semnături, pentru susținerea demersului, liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, afirmând că și-au pus semnătura pe document parlamentari PNL, USR, PMP, un independent, dar și Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu, de la ProRomânia. Pentru a dărâma Guvernul, Opoziția are nevoie de 234 de voturi.
Citește și: UPDATE. Proiectul care prevede că ONG-urile care nu declară semestrial sursa veniturilor vor fi suspendate a trecut tacit de Senat