Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

UPDATE | Un avion EgyptAir, cu 66 de persoane la bord, s-a prăbușit în largul insulei grecești Karpathos. Au fost găsite primele bucăți din epavă și cadavre

De Miruna Darcovici, . Ultimul update Vineri, 20 mai 2016, 23:17

O aeronavă a companiei EgyptAir, care efectua o cursă Paris - Cairo, a dispărut de pe radare, joi dimineață, în spațiul aerian egiptean, anunță AFP. La bord se aflau 66 de persoane, 56 de pasageri și 10 membri ai echipajului. Mai multe echipe de intervenție și salvatori au fost trimise în zona în care avionul a dispărut de pe radar. Președintele Franței, Francois Hollande, a confirmat că avionul s-a prăbușit în Marea Mediterană.

Ad placeholder

UPDATE 15.30/20 mai: Ministrul elen al Apărării, Panos Kammenos, a declarat într-o conferință de presă la Atena că primele resturi găsite ale avionului EgyptAir prăbușit joi în Marea Mediterană, în timpul unui zbor Paris-Cairo, sunt ‘un membru de om, două scaune și una sau mai multe valize’. Acestea au fost găsite la sud de locul în care a fost pierdut semnalul aparatului.

UPDATE 15.15/20 mai: Președintele Egiptului Abdel Fattah el-Sisi a transmis condoleanțe famililor victimelor zborului 804 al companiei Egypt Air, imediat după ce armata a anunțat că a localizat aeronava.

UPDATE 13:20/20 mai: BBC anunță că există o „gaură” de 50 de minute între ultimele comunicații ale piloților cu turnul de control și momentul în care avionul a disparut de pe radare.

UPDATE ora 13.10/20 mai: La scurt timp după anunţul descoperirii epavei zborului MS804 al Egypt Air, una dintre stewardese a șocat cu o postare pe Facebook, prin care pare că și-a prezis moartea, făcând glume despre avioanele prăbușite în mare. Asistenta de zbor Samar Ezz Eldin, în vârstă de 27 de ani, a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu o stewardesă care iese din mare cu un bagaj de mână, în timp ce în spatele ei se văd resturile unei epave aviatice.

UPDATE ora 12.43/20 mai: Armata egipteană a anunțat că a găsit resturi ale zborului MS804 al companiei EgyptAir, care s-a prăbușit joi dimineța în largul unei insule grecești din Marea Mediterană, în timp ce numele și poze cu victimele și echipajul avionului încep să apară în presa internațională. Pentru a-și arăta solidaritatea față de colegii lor, angajații EgyptAir au publicat pe Twitter numele și pozele cu colegii lor care au pierit în avionul morții.

Ad placeholder
VIDEO | Imagini incredibile de la priveghiul lui Emi Pian. Zeci de oameni înghesuiți, fără mască de protecție. Poliția a dat amenzi de 14.000 de lei
Recomandări
VIDEO | Imagini incredibile de la priveghiul lui Emi Pian. Zeci de oameni înghesuiți, fără mască de protecție. Poliția a dat amenzi de 14.000 de lei
 

UPDATE ora 12.18/20 mai: Operatiunile de căutare a Airbusului A320 aparținând companiei EgyptAir care efectua o cursă între Paris și Cairo si s-a prăbusit joi in largul unei insule grecesti, cu 66 de persoane la bord, continuă vineri, iar autoritățile egiptene au anunțat că au găsit astăzi primele bucăți din avion, bagaje și primele cadavre, la 290 km nord de orașul de coastă Alexandria și la 8 km de locul unde zborul MS804 a dispărut de pe radare. Toate resturile și bunurile găsite au fost ridicate de navele armatei egiptene.

UPDATE ora 12.11/20 mai: Sahr Khoja, o femeie de 52 de ani din Arabia Saudită, este una dintre pasagerii care au pierit în cursa EgyptAir, ce s-a prăbușit în largul insulei grecești Karpathos, în sud-estul Mării Egee. Angajată la ambasada Marii Britanii în Cairo, aceasta a călătorit în Franța, pentru a se bucura de o vacanță de două săptămâni, altături de fiica ei, în Paris. Însă, se pare că zilele de relaxare i-au adus sfârșitul. Dia Khoja, o rudă a femeii, a povestit pentru presa locală că ultima dată când a vorbit cu ea a fost chiar înainte să se urce în avionul care o aducea de la Paris înapoi la Cairo.

Ad placeholder
După ce a acuzat instituții ale statului de implicare în traficul de minori, o fundație susține că ministrul muncii i-a făcut o vizită de “intimidare”
Recomandări
După ce a acuzat instituții ale statului de implicare în traficul de minori, o fundație susține că ministrul muncii i-a făcut o vizită de “intimidare”
 

UPDATE ora 11.20/20 mai: În timp ce majoritatea experților în aviație și securitate sunt tot mai convinși că prăbușirea avionului EgyptAir este rezultatul unui atac terorist, ce ar fi fost chiar revendicat și de gruparea jihadistă Stat Islamic, Pentagonul susține că analizele imaginilor din satelit nu conțin indicii privind o explozie, ci ar putea fi chiar și un act deliberat al pilotului sau al echipajului.

Ad placeholder
Câte localități se încadrează, în acest moment, în scenariul roșu în care copiii nu merg la școală
Recomandări
Câte localități se încadrează, în acest moment, în scenariul roșu în care copiii nu merg la școală
 

UPDATE ora07.55/20 mai: Reţeaua teroristă Stat Islamic ar revendica prăbuşirea avionului de pasageri în Mediterană. Un pasager irakian s-ar fi aruncat în aer la bordul avionului companiei EgyptAir, informează agenţia AMAQ, afiliată reţelei teroriste Stat Islamic, conform site-ului Newsday247.com.

UPDATE ora 23.00 Oficialii greci îi contrazic pe cei egipteni, care au anunțat că a fost localizată epava avionului. Compania aeriană a anunțat că nava a fost localizată, însă acum este contrazisă de greci. Un oficial elen a afirmat că rămășițele găsite nu privin de la „o aeronavă”. „Până în acest moment, analiza rămășițelor indică faptul că nu provine de la un avion. Omologul meu egiptean a confirmat, de asemenea, că nu s-a dovedit încă faptul că rămășițele provin de la aeronava EgyptAir”, a declarat acesta, potrivit BBC News.

Sumar –  ce se știe până acum în cazul zborului EgyptAir MS804

Ad placeholder
  • Compania aeriană a anunțat că a găsit epava aeronavei, precum și obiecte plutitoare în largul insulei grecești Karpathos, aflată la est de Creta. Printre obiectele plutitoare se numără și veste de salvare, precum și alte obiecte din plastic. Avionul EgyptAir plecase din Paris și se îndrepta către Cairo, în momentul în care a dispărut, la trei ore de la decolare. 66 de oameni se aflau la bord.  Echipele egiptene și grecești au început operațiuni de căutare și recuperare.

  • Ministrul egiptean al Aviaţiei civile, Sherif Fatih,  a afirmat că probabilitatea unui atac terorist este mai mare decât cea a unei defecţiuni tehnice. Alți oficiali au fost mai precauți privind afirmațiile unui atac terorist. Președintele francez Franois Holland, premierul egiptean și purtătorul de cuvânt al Casei Albe au afirmat că pista terorismului nu poate fi explusă.

  • Aeronava a făcut mai multe viraje bruște înainte să dispară de pe radar, deasupra Mării Mediterane. Avionul „a virat brusc la 90 de grade la stânga, apoi 360 de grade la dreapta, a trecut de la 38.000 (aproximativ 11.500 metri) la 15.000 picioare (aproximativ 4.500 metri) şi apoi a fost pierdut la aproximativ 10.000 de picioare (puţin peste 3.000 de metri) altitudine”, a declarat ministrul grec al Apărării Panos Kammenos.

  • La bordul aeronavei se aflau 56 de pasageri și zece membri ai echipajului: cei doi piloți, cinci însoțitori de zbor și trei angajați de securitate. Totodată, doi bebeluși și un copil se aflau la bord.  Printre pasageri se numără 30 de egipteni, 15 francezi, doi irakieni și câte un pasager din Marea Britanie, Belgia, Kuweit, Arabia Saudită, Sudan, Ciad, Portugalia, Algeria și Canada.

  • Avionul se afla la a cincea cursă din zi. A mai efectuat o cursă în Tunisia, înainte să zboare către Paris. EgyptAir a anunțat că pilotul avea o experiență vastă, de 6.275 de ore de zbor, dintre care 2.101 pe o aeronavă de acest timp, Airbus A320. Copilotul avea 2.766 ore de zbor. Aeronava fusese fabricată în 2003.
Ad placeholder

UPDATE ora 19.48 Egiptul afirmă că a fost găsită epava avionului. Compania aeriană EgyptAir a transmis un mesaj pe Twitter, potrivit căruia autoritățile elene au găsit bucăți din aeronavă, precum și obiecte plutitoare care ar fi veste de salvare și alte materiale de plastic, în apropiere de insula Karpathos.

UPDATE ora 16:01 Reuters anunță că autoritățile elene aflate în căutarea avionului dispărut au găsit rămășite în zona în care se crede că s-a prăbușit avionul. Echipele au detectat două obiecte plutitoare, în apropiera insulei Karpathos, posibile rămășițe ale aeronavei A320.

UPDATE ora 15:54 O altă cursă EgyptAir este programată să decoleze în aproximativ o oră din Paris, cu destinația Cairo, respectând programul normal de zbor.

”Un pasager cu care am vorbit mi-a spus că în momentul în care s-a trezit avea 100 de mesaje pe telefon de la prieteni, care credeau că a fost la bordul avionului dispărut și care erau îngrijorați. El va pleca la Cairo, spunând că este încrezător în destin și în faptul că viața lui este în mâinile lui Dumnezeu”, a povestit un jurnalist al agenției Associated Press, aflat pe aeroportul Charles de Gaulle, din Paris.

Ad placeholder

UPDATE ora 15:25 Oficiali din Aviaţia Civilă Egipteană spun că avionul nu a fost găsit până la această oră. Aceștia spun că nu scot din calcul un act terorist, dar că, pe de altă parte, nu există nici o dovadă a unui asemenea act.

Rudelor pasagerilor li s-au oferit bilete de avion gratuite și cazare.

Ad placeholder

UPDATE ora 14:15 Președintele Franței, Francois Hollande: ”Indiferent că a fost vorba de un accident sau de o altă situație la care toată lumea se gândește – cea teroristă – în acest moment trebuie să fim soldiari cu familiile și să ne concentrăm pe găsirea cauzei acesstei catastrofe. Nu este prima catastrofă de acest gen și știm ce înseamnă acest lucru pentru familii, pentru cei dragi”.

UPDATE ora 14:09 Navele implicate în operațiuna de căutare a avionului EgyptAir. Cele mai recente imagini făcute publice de marinetraffic.com:


UPDATE ora 13:58 Ambasada României la Cairo a transmis un comunicat în care anunță că nici un român nu se afla la bordul avionului dispărut. ”Ambasada României la Cairo are în atenţie incidentul produs astăzi, 19 mai 2016, în care a fost implicat un avion EgyptAir ce efectua un zbor pe ruta Paris-Cairo, având mai multe persoane la bord.

Imediat după semnalarea incidentului, misiunea diplomatică română a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile competente egiptene, în vederea obţinerii de informaţii suplimentare şi pentru verificarea existenţei unor cetăţeni români la bordul aeronavei. Potrivit primelor informaţii furnizate de către autorităţile competente din Egipt Ambasadei României la Cairo, la bordul aeronavei EgyptAir nu se află niciun cetăţean român.

Ambasada României la Cairo menţine legătura cu autorităţile competente egiptene, până la finalizarea acestui incident”, se arată în comunicat.

UPDATE ora 13:45 Președintele Franței, Francois Hollande, a susținut o conferință de presă legată de eforturile pe care Franța, Egipt și Grecia le fac pentru a găsit aeronava dispărută. El a confirmat că avionul s-a prăbușit: ”Din păcate, informațiile pe care le avem… confirmă faptul că avionul s-a prăbușit”, a spus Hollande, adăugând că nu există încă o ipoteză clară a ceea ce s-ar fi putut întâmpla. El a mai spus că este prea devreme pentru a afirma dacă avionul a fost ținta unui act terorist sau nu. Toate cele trei țări susțin acum ipoteza conform căreia avionul s-a prăbușit în Marea Mediterană. Și asta chiar dacă încă nu a fost găsit nici un indiciu la locul unde aeronava a dispărut de pe radare.

UPDATE ora 13:39 Forțele aeriene și martime elene continuă căutările avionului dispărut și spun că deocamdată nu au găsit nimic. ”Până acum nu s-a descoperit absolut nimic”, a spus un ofical al Pazeid e Coastă din Grecia.

UPDATE ora 13:34 Autoritățile franceze au întărit securitatea pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris

UPDATE ora 13:08 Cel puțin 8 nave comerciale s-au alăturat operațiunii de căutare la care participă echipe de intervenție egiptene, franceze și elene.

UPDATE ora 12:42 Egiptul și Franța și-au transmis reciproc condoleanțe în legătură cu „prăbușirea” avionului EgyptAir. Acesta ar fi primul semn oficial care sugerează că persoanele aflate la bord ar fi murit, relatează Reuters.

UPDATE ora 11:49 Airbus, într-un anunț pe Twitter: ”Airbus anunță cu regret dispariția avionului EgyptAir A320. Suntem alături de toți cei afectați”.

UPDATE ora 11:35 Tot mai multe nave se alătură operațiunii de căutare a avionului dispărut

UPDATE ora 11:30: Nici un mesaj SOS nu a fost primit de la avionul EgyptAir, a anunțat joi armata egipteană într-un comunicat, contrazicând o informație difuzată anterior de compania aeriană, relatează AFP și Reuters.

UPDATE ora 11:15: Avionul EgyptAir s-a prăbușit în largul insulei grecești Karpathos, la 210 km de aceasta, în sud-estul Mării Egee, într-un moment în care se afla în spațiul aerian egiptean’, potrivit unei surse din cadrul aviației civile grecești, citată de AFP.  ‘În jurul orei 00:29 GMT (03:29 ora locală), în timp ce se afla în spatiul aerian egiptean, avionul a dispărut de pe radarele grecești. (…) El s-a prăbușit la circa 130 de mile (210 km) de insula Karpathos’, care e situată între Rhodos și Creta, a declarat sursa.

UPDATE ora 11.08 Celula de criză de la Palatul Elysee

a320 locul prabusirii

Locul în care s-a prăbușit avionul

 

UPDATE 10:43 Armata egipteana neagă că ar fi primit un mesaj de pericol din avion, așa cum suștinuse compania aeriană, scrie Reuters.

UPDATE ora 10:41 Prim ministrul Egiptului, Sherif Ismael, a declarat că este prea devreme pentru a spune ce s-a întâmplat cu avionul. El a mai spus că nu exclude și posibilitatea unui act terorist.

De asemenea, oficialii din guvernul egiptean sunt precauți în privința ipotezei prăbușirii avionului.

Au trecut 7 ore de când zborul M804 a dispărut de pe radare.

UPDATE ora 10:25 Traficul maritim s-a intensificat. Francezii s-au alăturat operațiunilor de căutare la care iau parte salvatorii greci și egipteni.

a320 egyptair2

UPDATE ora 10:02: Informațiile EgyptAir cum că aeronava s-a prăbușit în Marea Mediterană nu au încă o confirmare vizuală a locului în care ar fi căzut, anunță ABC News. Declarațiile oficialilor sunt încă contradictorii și bazate pe presupuneri.

UPDATE 09:59: EgyptAir confirmă că a recepționat un mesaj de urgență la ora 04:26, la două ore după ce s-ar fi pierdut contactu cu aeronava.

UPDATE ora 09:46: Oficialii egipteni confirmă: avionul s-a prăbușit în Marea Mediterană. Echipe de salvare greceşti şi egiptene cooperează în cadrul operaţiunilor de căutare şi localizare a aparatului de zbor.

UPDATE ora 09:33 Ministrul aviației civile din Egipt a anunțat că echipele de salvare ar fi recepționat un semnal de alarmă al avionului, la ora locală 4:26, adică la mai bine de o oră după ce ar fi trebui să aterizeze la Cairo.

Anterior, vicepreședintele EgyptAir declara că nu a fost primit nici un astfel de semnal.

EgyptAir a cazat familiile pasagerilor în apropiera aeroportului din Cairo. Aceștia le-au pus la dispoziție asistență medicală și translatori și le-au asigurat servicii de urgență.

UPDATE ora 09:20 Guvernul francez a instituit o celulă de criză, în urma dispariției avionului decolat din Paris. Președintele François Hollande a vorbit cu omologul său egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, pentru a colabora în vederea stabilirii circumstanțelor care au dus la dispariția avionului.

UPDATE ora 08:54 EgyptAir a publicat pe Twitter, lista pasagerilor, mai exact naționalitățile acestora. Astfel, în avion se află: 30 de egipteni, 15 francezi, un britanic, un belgian, doi irakieni, un kuweitian, un saudit, un portugez, un algerian, un sudanez, un canadian și o persoană din Chad.

Înainte de a pleca în cursa Paris – Cairo, cu o zi înainte, aeronava A320 a efectuat 5 curse. Iată care a fost traseul zborului M804, pe parcursul ultimelor două zile:

UPDATE ora 08:39: TEhab Mohy el-Deen, șeful aviației egiptene, spune că înainte ca avionul să dispară de pe radare, aeroportul din Cairo fost anunțat de controlorii de trafic greci că au pierdut contactul cu avionul. De asemenea, pilotul nu a cerut ajutor prin radio și nici nu a anunțat dacă pierde altitudine. Pur și simplu, au dispărut. Se pare că ultimul contact cu echipajul de zbor s-a făcut cu 10 minute înainte ca aeronava să dispară de pe radare. Acesta nu a mai fost de găsit la două minute după ce a părăsit spațiul aerian grec.

Terminalul 3 al aeroportului din Cairo a fost închis. Familiile pasagerilor zborului A320, care așteptau în aeroport au fost mutate la un alt terminal.

UDPATE ora 08:27: Oficialii egipteni spun că este posibil ca aeronava dispărută să se fi prăbușit în Marea Mediterană.

UPDATE ora 08:26: Airbus: ”Suntem la curent cu evenimentul. În acest moment nu avem mai multe detalii, dar vom oferi informații pe măsură ce le vom avea”, au anunțat reprezentanții Airbus, pe Twitter.

UPDATE ora 08:12 Autoritățile grecești s-au alăturat operațiunii de salvare. Două avioane C-130 sunt deja în aer. O fregată se îndreaptă spre locul în care avionul a dispărut, iar câteva elicoptere se află pe insula Karpathos și sunt, de asemenea, pregătite să intervină.

UPDATE ora 07:59: Ministrul egiptean al aviației civile a afirmat joi dimineață că echipe de prim-ajutor și salvare efectuează operațiuni de căutare a avionului companiei EgyptAir care a dispărut de pe ecranele radarelor, transmit agențiile internaționale de presă. Mai multe echipe de intervenție și salvatori au fost trimise în zona în care avionul a dispărute pe radar.

UPDATE ora 07:57: EgyptAir a pus la dispoziția publicului un număr de telefon accesibil de pe terioriul Egiptului: 080077770000 și un altul accesibil de pe mobil, din afara Egiptului: +202 25989320

UPDATE ora 07:54: Printre pasagerii zborului M804 se află și 3 copii.

Avionul, un Airbus A320, avea la bord 66 de persoane – 56 de pasageri și 10 membri ai echipajului -, decolase de pe aeroportul Charles de Gaulle, din Paris, la ora 4, ora României, şi se îndrepta către Cairo.

Compania EgyptAir a anunțat că la decolare aeronava a avut o întârzie de 14 minute, dar nu a fost precizată şi cauza acestei întârziei. În momenul dispariţiei de pe radar, avionul se afla la 11.000 de metri altitudine şi intrase în spaţiul aerian egiptean.

The Guardian scrie că pilotul avionului are la activ peste 6.000 de ore de zbor, dintr care 2.000 sunt făcut pe avionul de tip A320.

În aceeastă zonă a dispărut aeronava:

Fotografii: EPA

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Elena Ceauşescu a vizitat Facultatea de Chimie, iar liftul NU mergea. Etajele Universităţii erau URIAȘE... ce-a urmat pare ireal, dar e cât se poate de adevărat
PARTENERI - GSP.RO
Elena Ceauşescu a vizitat Facultatea de Chimie, iar liftul NU mergea. Etajele Universităţii erau URIAȘE... ce-a urmat pare ireal, dar e cât se poate de adevărat
Scene de groază lângă sicriul lui Emi Pian. Ce s-a întâmplat cu soția lui
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Scene de groază lângă sicriul lui Emi Pian. Ce s-a întâmplat cu soția lui
Horoscop 6 august 2020. Berbecii simt nevoia să își recapete, măcar parțial, echilibrul
HOROSCOP
Horoscop 6 august 2020. Berbecii simt nevoia să își recapete, măcar parțial, echilibrul
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close