MENIU CAUTĂ
10 Noi. 2013 18:49

Un copil genial, prea sărac ca să-şi trateze cancerul

Distribuie

În mijlocul scenei, un scaun gol. Sala freamată uşor. Toată lumea îl aşteaptă pe Ioan Bănescu (15 ani), elev în clasa a- IX-a la Colegiul Dinu Lipatti din Bucureşti. Se spune despre el că este genial, cea mai mare speranţă a chitarei clasice.
Din spatele cortinei, păşeşte timid un adolescent. Duce în braţe o chitară. Mersul îi este şovăielnic şi trădează multă suferinţă. Fiecare pas e un calvar. Îl doare tot corpul. E puţin jenat pentru că, de ceva vreme, a început să-i cadă părul. Tratamentul cu citostatice este un coşmar. Copilul are cancer limfatic.
Se aşază cu grijă pe scaun şi scrutează sala cu privirea. Caută pe cineva. A văzut-o, e acolo! Mama lui, Roxana Istrate (46 de ani), e în primul rând. Ridică uşor chitara. Degetele ating magic corzile. Publicul, vrăjit, îşi ţine respiraţia. Durerea însă a rămas. Cancerul este singurul care nu se înduioşează.
“Mergeam la spectacolele lui şi stăteam ascunsă după uşă. Nu puteam intra în sală. Mă sufocau emoţiile şi nu voiam să mă privească. Coşmarul a început anul trecut, când am aflat că băieţelul meu are limfomul Hodgkin, adică cancer limfatic”, ne-a spus cu durere Roxana Istrate.
Tatăl a plecat la naşterea fiului
Ioan Bănescu loveşte cu putere corzile chitarei. Privirea i se înceţoşează şi nu mai poate citi notele de pe stativ. Închide ochii şi interpretează cu sufletul. Muzica lui este o rugăminte către boală.
“Eliberează-mi trupul pentru câteva clipe. Nu mai vreau să mă doară. Vreau să simt că sunt viu”, gândeşte disperat “vrăjitorul” chitarei.
În faţa lui, mama sa plânge uşor. Vede cum viaţa se scurge prin degetele lui magice. Băiatul caută cu disperare privirea Roxanei. Ochii aceia care plâng în fiecare noapte feriţi de privirea lui.
Ochii mamei lui, care îşi doresc să se închidă ei pentru totdeauna, doar pentru a rămâne deschişi cei ai copilului său.
“Tatăl lui Ioan a plecat când băiatul s-a născut. Copilul poate număra pe degete zilele în care s-au văzut. Şi avem un copil minunat. Cele mai multe premii la chitară le-a luat în perioada când făcea chimioterapie”, ne-a mai mărturisit Roxana.
Transplantul de măduvă, vital
Din păcate, după ce a fost tratat la Spitalul Fundeni, cancerul a recidivat. Acum, Ioan Bănescu a fost trimis, pentru o altă serie de analize, la o clinică privată din capitala Austriei. Viena, oraşul muzicii şi al culturii.
Micuţul muzician visa să ajungă aici pentru a cânta pe marile scene, în umbra lui Mozart şi a lui Beethoven. Nici în cele mai cumplite vise nu credea că o să ajungă ţintuit la pat. Totuşi, medicii îi pot salva viaţa. Băiatul are nevoie urgent de transplat de măduvă.
“Sunt disperată, doctorii mi-au spus că tratamentul şi operaţia lui Ioan se ridică la 50.000 de euro şi eu sunt lefteră. Nu ştiu cum să-mi salvez copilul, încotro s-o apuc, la cine să apelez. Fac orice, numai să trăiască”, ne-a spus Roxana Istrate, plângând.

50.000 € ar putea să-l salveze

Pe 30 septembrie 2013, Ioan a plecat la Viena. Astăzi, va începe o nouă cură cu citostatice, apoi este programat pentru un transplant de măduvă. Tratamentul costă 50.000 de euro.
Roxana Istrate ne-a mărturisit că atunci când disperarea pune stăpânire pe Ioan, acesta se îndreaptă spre chitară. Cade în genunchi în faţa ei, unindu-şi mâinile într-o rugăciune.
Te rog, nu mă lăsa. Ţi-am dedicat toată viaţa mea de până acum, ajută-mă!', plânge copilul ţinând chitara la piept.
Corzile rămân înmărmurite în faţa durerii sale. Îşi doresc ca, într-o zi, mâinile acelea îngheţate să le facă să vibreze ca pe vremuri, când reuşeau împreună să impresioneze o sală întreagă. Ioan are nevoie de ajutor.
Dacă palmele care l-au aplaudat de atâtea ori s-ar uni într- o mână comună ar reuşi să-l smulgă de lângă boală. Un ropot de aplauze l-ar trezi la viaţă. Iar el, drept mulţumire, i-ar invita la cel mai bun spectacol al lui. Un spectacol dedicat vieţii şi bucuriei.

Cum îl poţi ajuta

Cei care vor să-i ajute pe Ioan Bănescu să urce pe şcenă, plin de viaţă pot dona bani în conturile: ING Bank – Titular cont: ISTRATE ANI ROXANA

  • cont EURO: RO71INGB0000999903912419
  • cont LEI : RO61INGB0000999902012272

Acestea sunt performanţele sale muzicale

Ioan Bănescu ne-a dat o lecţie de viaţă. Acest copil s-a luptat din răsputeri cu boala necruţătoare. În anul 2012, celulele canceroase s-au dezvoltat cu rapiditate în organismul său, iar în 2013 a început cura cu citostatice.

Cu toate acestea, a urcat pe scenă, înfruntându-şi destinul. Iată doar o mică parte din premiile câştigate:

  • iunie 2013 – Concursul Naţional de interpretare Ştefania şi Dan Cumpata' din cadrul Fundaţiei George Enescu – premiul II
  • martie 2012 – Olimpiada faza zonală Bucureşti – premiul I
  • mai 2012 – Festivalul Internaţional de Chitară, Drobeta- Turnu Severin – premiul I
  • mai 2012 – Concursul Naţional Tinere Talente', Bucureşti – premiul I
  • mai 2012 – Concursul Internaţional de Interpretare George Georgescu' ,Tulcea – premiul I
  • iunie 2012 – Concursul de Interpretare Timotei Popovici', Sibiu – premiul I
  • iunie 2012 – Concursul de Chitară Clasică, Iaşi – premiul I

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Am testat o mașină electrică prin oraș. Cum treci peste „angoasa autonomiei”
Comentarii