Medicul Cătălin Petrencic a susţinut că, de la începutul pandemiei de COVID-19, medicii de familie au monitorizat pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, însă nu vor face consultaţii la domiciliu, chiar dacă li se va cere acest lucru.
Principalele declaraţii ale doctorului Cătălin Petrencic
- Noi monitorizăm pacienţii suspecţi şi contacţii, şi pozitivii cu forme uşoare de la începutul pandemiei. Făcea parte din fişa postului.
Ceea ce am auzit că ar putea fi diferit este să ni se ceară să mergem să facem consultaţii la domiciliu. Este imposibil, nu le facem nici dacă ni se va cere. Nu poţi să mergi într-un focar fără echipamente. Cu ce ne deplasăm, ce facem cu instrumentele pe care le folosim. Nu avem cum să facem asta.
Cătălin Petrencic, membru în Federația Patronatelor Medicilor de Familie:
- Eu am peste 2.000 de asiguraţi, iar dacă mă izolez două săptămâni și comunitatea nu va mai avea medic de familie, ce se întâmplă cu pacienții mei?
- Când a început pandemia, am rugat autorităţile să facă un recensământ cu populaţia care este plecată în străinătate. Atunci știam cine vine din străinătate și nu am avut infectări, acum avem.
- Un pacient cu simptome de COVID este testat şi izolat. DSP este anunţat, pacientul este înregistrat şi i se face ancheta epidemiologică. Pe baza hârtiei de la DSP, noi dăm concediul medical.
- Nu avem informaţii despre pozitivii sau contacţii acestora. Nu avem o bază de date din care să aflăm cazurile de COVID. Noi aflăm doar dacă suntem sunaţi.
- De regulă, unui pacient cu COVID i se spune de la DSP să sune medicul de familie.
- Eu pot să-i dau bilet de trimitere dacă prezintă semne şi simptome. Dacă nu are niciun simptom, nu pot să-i dau trimitere la radiografie sau la un specialist.
- O consultaţie telefonică poate dura mai mult decât una faţă în faţă. Nu cred că dacă un pacient te sună de 10 ori în 14 zile, poţi deconta mai mult de trei consultații.
- Până acum, nu exista obligativitatea prezentării cardului de sănătate, iar acum suntem obligaţi să interacţionăm cu obiectele pacienţilor. Reţeaua SIUI funcţionează foarte greu, iar din acest motiv, producem o aglomerare la cabinet.
- Le transmit pacienţilor care stau în izolare să respecte această măsură.
- Autorităţile să ne pună la dispoziţie baza de date cu cazurile de COVID-19 pentru a putea suna noi pacienţii.
Guvernul decide astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, ca pacienții cu COVID asimptomatici şi cei simptomatici, dar fără comorbidităţi să fie trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.
”O dată vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a-şi putea face tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro