MENIU CAUTĂ

Un om de afaceri din Cluj condamnat pentru dare de mită execută pedeapsa în Italia, în regim de libertate supravegheată

Distribuie

Un om de afaceri din Cluj condamnat pentru dare de mită execută pedeapsa în Italia. Ioan Bene, condamnat de Curtea de Apel Cluj la trei ani şi opt luni de închisoare în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj Horia Uioreanu, îşi execută pedeapsa în regim de libertate supravegheată, în condițiile în care legile italiene sunt mai blânde în cazul infracțiunilor comise fără violență.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, citat de Mediafax, instanţele din România au retras formele de executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii pentru Ioan Bene.

”Conform datelor deţinute de către Serviciul de Investigaţii Criminale, pedeapsa aplicată celui în cauză (Ioan Bene – n.a.) a fost preluată spre executare de către statul italian, în baza sentinţei nr. 3 din 09.04.2018 a Curţii de Apel din Lecce – Secţia Taranto, prin care s-a respins cererea de extrădare către autoritatea judiciară română şi s-a dispus executarea pedepsei în Italia, conform legislaţiei naţionale a acestei ţări. Astfel, prin adresa Tribunalului Cluj din data de 13.07.2018, s-au retras formele de executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii”, se arată în documentul citat.

Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, legile italiene sunt mai blânde pentru fapte comise fără violenţă, astfel că omul de afaceri clujean nu este încarcerat, ci execută pedeapsa în regim de libertate supravegheată, dar cu interdicția de părăsire a teritoriului Italiei.

Sursele citate au explicat că Legea cooperării judiciare internaţionale, aplicabilă în UE, prevede că orice sentinţă pronunţată într-o ţară europeană poate fi recunoscută de către un alt stat membru.

„Omul de afaceri clujean avea o firmă în Italia, afaceri şi o casă într-o localitate de lângă Taranto și rezidenţă de peste 6 ani în Italia, iar în momentul pronunţării sentinţei din România s-a cerut recunoaşterea acesteia în Italia. Legile judiciare italiene prevăd, pentru sentinţe de sub trei ani, pedepse care să nu fie executate în regim de detenţie dacă nu au fost comise cu violenţă, ceea ce a fost şi cazul lui Ioan Bene. S-a scăzut din pedeapsă arestul preventiv şi la domiciliu şi a rezultat o perioadă de sub trei ani. Astfel, instanţele italiene au dispus executarea pedepsei acestuia într-un regim de libertate supravegheată, cu interdicţia părăsirii teritoriului Italiei”, au spus sursele citate.

Ioan Bene, condamnat în ianuarie 2018 de Curtea de Apel Cluj la trei ani şi opt luni de închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului șef al CJ Cluj Horea Uioreanu, a fost dat în urmărire naţională şi internaţională după ce nu a fost găsit la locuință pentru a fi încarcerat în Penitenciarul Gherla. Atunci, avocatul său a susţinut că este plecat în concediu.

În februarie, reprezentanţii IPJ Cluj anunțau că Ioan Bene a fost identificat de poliţiştii italieni lângă Roma, fiind declanșate procedurile de extrădare în România.

Mai multe firme conduse de Ioan Bene au încheiat proiecte cu Consiliul Judeţean Cluj, inclusiv cel privind construirea noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj. Omul de afaceri mai este cercetat într-un alt dosar de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Citește și:

EXCLUSIV/Pilotul-erou Florin Rotaru avea o legătură specială cu bunica lui. Când trecea deasupra Vasluiului, zbura aproape de sol, ca să o salute: „Aproape se ridicau țiglele de pe case”

Citește mai multe despre ioan bene, condamnare și Italia pe Libertatea.

Comentarii