La Institutul Clinic Fundeni din Capitală s-au efectuat anul trecut doar 88 de transplanturi renale, cu 23 mai puţine decât în 2009. „Lista celor care aşteaptă un rinichi este foarte lungă. Studiile arată că 30% din bolnavii care fac dializă sunt transplantabili, adică, la noi, ar fi peste 3.000 de pacienţi”, a declarat prof. dr. Ioanel Sinescu, şeful Clinicii de Urologie şi Transplant Renal de la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.
În 1997, când în România s-a efectuat primul transplant de rinichi, a fost înfiinţată o listă de aşteptare unde toate datele medicale ale pacienţilor sunt atent notate. Astfel, când apare un organ, se găseşte rapid şi persoana compatibilă pentru a-l primi. „Unii aşteaptă încă de atunci, adică de 14 ani”, a mai spus chirurgul.
Medicul susţine că familiile din România sunt deschise la ideea de a-şi da acordul pentru prelevarea organelor de la rudele apropiate, aflate în moarte cerebrală. În schimb, procedura medicală de stabilire a acestui diagnostic este mai anevoioasă. „Orice persoană care a suferit un accident în urma căruia nu îi mai funcţionează creierul şi care nu îşi va mai reveni niciodată, poate salva alte vieţi. În astfel de cazuri, nu există minuni, însă, din lipsa dotărilor şi a personalului calificat, numărul celor de la care pot fi prelevate organe este în continuare foarte mic”, a declarat prof. Sinescu.
Profit de 1.000.000 de lei
În ciuda crizei, clinica prof. dr. Ioanel Sinescu (foto dreapta) a reuşit anul trecut să înregistreze un număr record de internări: peste 15.000. Dintre acestea, 6.000 au fost spitalizări de o zi pentru pacienţii care au suferit intervenţii minore. „Ne mândrim cu faptul că am înregistrat şi un profit de 1.000.000 de lei, rezultat din contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Banii vor fi folosiţi pentru nevoile institutului nostru”, a specificat urologul.