Kosmos-1220 a fost lansat de Rusia în 1980 şi scos din funcţiune în acelaşi an. Oficialii ruşi au avertizat că acesta va reintra în atmosfera Pământului duminică, însă bucăţi din satelit vor supravieţui vitezei uriaşe la coborâre.
Experţii ruşi spun că bucăţile din satelit constituie „un pericol adevărat”, aceştia necunoscând locul unde se vor prăbuşi. Informaţia a fost confirmată de colonelul Aleksei Zolotukhin pentru agenţia de presă Ria Novosti:
„Momentul exact al impactului şi locul unde vor cădea fragmentele din Kosmos-1220 se pot modifica în funcţie de factorii externi”.
Experţii speră ca satelitul să cadă undeva în Oceanul Pacific, însă acesta ar putea la fel de bine să cadă oriunde altundeva pe Terra.
Mărimea exactă a acestui fost satelit militar sovietic nu a fost niciodată dezvăluită, însă racheta Tsiklon-2 care a lansat Kosmos-1220 pe orbită, era capabilă să transporte o greutate de aproximativ 3 tone.
În 1978, un alt satelit din seria Kosmos s-a prăbuşit pe Terra, într-o zonă nelocuită a Canadei, fragmente radioactive din acesta împrăştiindu-se pe sol. O masivă operaţiune de curăţare a fost efectuată atunci.
În 2009, un alt satelit Kosmos s-a lovit, la o viteză de 40.000 de kilometri pe oră, de un satelit de comunicaţii american, împrăştiindu-se în mii de fragmente în spaţiu.
În noiembrie 2013, satelitul GOCE al Agenţiei spaţiale europene (ESA) s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic, fără a provoca însă daune.
Potrivit NASA, în octombrie 2013, existau în spaţiu peste 800 de deşeuri potenţial periculoase pentru Staţia Spaţială Internaţională.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro