MENIU CAUTĂ
19 Mar. 2018 21:00 , de Sorin Golea

Un secui și doi nevăzători pornesc marți cu Steagul Unirii spre Chișinău: ”Veniți cu noi!”

Distribuie

În anul Centenarului Marii Uniri, martie este luna Basarabiei. Au fost multe manifestări până acum, iar cele mai multe evenimente au fost organizate de către societatea civilă. Unul din ele, care începe marți, se numește Marșul Unirii și a fost inițiat de trei persoane: un secui și doi români nevăzători. Ei vor porni marți din fața statuii lui Ștefan cel Mare din Iași și vor merge pe jos până la Chișinău pentru a duce acolo Steagul Unirii.  

Acest trio, un ”ungurean”, un ”muntean” și un ”moldovean”, și-a propus să străbată distanța de 173 de kilometri pe jos în cel mult cinci zile pentru a putea participa la Chișinău unul din marile evenimente unioniste deja anunțate.

În acest context, secuiul Antal Francisc prezintă acolo ”Steagul Unirii” din partea județului Bistrița Năsăud.

Cei trei unioniști se vor întâlni marți, 20 martie, în centrul Iașului, în fața Palatului Culturii, la ora 13,00. Vor aștepta până la ora 14,00 să li se alăture și alți unioniști, apoi vor porni pe jos către Chișinău.

Reprezint comunitatea din Bistrița Năsăud care dorește Unirea. Eu duc drapelul și stema județului. Am fost și la Marșul Speranței, tot pe jos, de la Sighișoara la București. Nu mă tem. Veniți cu noi!”, a spus pentru Libertatea bistrițeanul Antal Francisc, de 64 de ani.

Muntenia va fi reprezentată în această acțiune, cel puțin până acum, de George Bratu, nevăzător. ”Noi am anunțat acest marș cu două luni în urmă, pe facebook. Mulți ne-au încurajat și ne-au asigurat că vor veni cu noi. Iată însă că în acest moment am rămas doar noi trei, un secui și doi nevăzători. În acest context ne va fi destul de greu pe teritoriul Republicii Moldova, unde sunt mulți rusofoni…”, ne-a spus George Bratu.

Trebuie să jungă la Chișinău pe 25 martie

Intenția grupului este să ajungă la Chișinău cu Steagul Unirii pentru a putea participa la Marea Adunare Centenară, care se desfășoară duminică, 25 martie în Piața Marii Adunări Naționale, începând cu ora 12.00. Acolo sunt așteptați 100.000 de participanți.

Nu contează cât este de frig. Vremea câinoasă ne îndârjește și mai mult. Noi am fost și la marșul Speranței, în București. Atunci mi-am dorit să fim atât de mulți, încât să ne pierdem în mulțime. S-a adeverit. Acum îmi doresc să fie așa multe acțiuni unioniste, încât a noastră să se piardă printre ele. Din păcate, sprijinul oficialităților este aproape nul”, ne-a spus Valeriu Borșan, nevăzător, ”moldoveanul” din Galați al acestui grup.

Menționăm că în afară de Marea Adunare de la Chișinău, pe 25 martie, pentru comemorarea Centenarului unirii Basarabiei cu România, pe 27 martie, mai sunt anunțate oficial o ședință festivă organizată de Asociația Culturală Pro Bucovina și Basarabia sâmbătă, 24 martie, de la ora 11,00 la Parlamentul României și o ședință solemnă comună a Senatului și Camerei Deputaților în data de 27 martie.

 

 

 

 

Citește mai multe despre centenar, CENTENARUL MARII UNIRI, Chișinău, Iași, Republica Moldova, secui și unirea pe Libertatea.

Comentarii