Malaria face mai bine de 400.000 de victime în fiecare an, în special copii din Africa subsahariană. Deși multe vaccinuri au fost testate de-a lungul timpului, niciunul nu a atins ținta necesară pentru a fi considerat eficient. Până acum.
O echipă de cercetători ai Universității Oxford anunță că a obținut un vaccin împotriva malariei care a dovedit o eficiență de 77% în primele studii, relatează BBC.
Când a fost testat pe 450 de copii din Burkina Faso, vaccinul s-a dovedit a fi sigur și a demonstrat „eficacitate la nivel înalt” pe parcursul a 12 luni.
Următoarea etapă de studii pentru a confirma concluziile se va desfășura pe aproape 5.000 de copii cu vârste cuprinse între cinci luni și trei ani, în patru țări africane.
Boala, transmisă de țânțari
Malaria este cauzată de paraziți care se transmit oamenilor prin înțepăturile de țânțari. Deși poate fi prevenită și vindecată, Organizația Mondială a Sănătății estimează că au existat 229 de milioane de cazuri în întreaga lume în 2019 și 409.000 de decese.
Boala începe cu simptome precum febră, dureri de cap și frisoane și, fără tratament, poate evolua rapid până la boli severe și adesea moarte.
Cel mai eficient vaccin împotriva malariei până în prezent a arătat doar 55% eficacitate în studiile pe copii derulate în Africa.
Testele cu noul vaccin dezvoltat de cercetătorii de la Oxford au început în 2019, înainte de apariția coronavirusului. Spre deosebire de coronavirus, care are „o duzină de gene”, malaria are mii de gene și de aceea este mult mai dificil de făcut un vaccin care să funcționeze îmnpotriva bolii, spun oamenii de știință.
„Aceasta este o adevărată provocare tehnică. Marea majoritate a vaccinurilor nu au funcționat, din acest motiv”, a declarat Adrian Hill, directorul Jenner Institute și profesor de vaccinologie la Oxford University.
Cu toate acestea, spune el, rezultatele studiilor au arătat că noul vaccin „are potențialul de a avea un impact major asupra sănătății publice”.
Mai multe decese din cauza malariei, în Africa, decât de COVID
Malaria este una dintre principalele cauze de mortalitate infantilă în Africa. Iar în ultimul an, acolo au existat mai multe decese din cauza malariei decât din cauza COVID-19, atât la copii, cât și la adulți.
Serum Institute of India, care a fabricat vaccinul anti-malarie, spune că este încrezător că va administra mai mult de 200 de milioane de doze de vaccin, imediat ce va fi aprobat de autoritățile de reglementare.
„Ar fi un instrument extrem de important pentru controlul malariei si salvarea multor vieți”, a declarat prof. Charlemagne Ouédraogo, ministrul sănătății din Burkina Faso.
Foto: Profimedia
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro