De asemenea, Nagy a mai precizat, miercuri seară, că sunt în curs discuții despre alte produse care ar putea intra sub măsura actuală de interzicere a importurilor, pe lângă grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui.
„A meritat ca Ungaria să ia măsuri ferme și să protejeze interesele fermierilor maghiari”, a spus Nagy, referindu-se la interdicție.
Decizia vine după ce Comisia Europeană a anunțat miercuri că va lua „măsuri preventive” de urgență pentru grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță, după o plângere comună semnată de Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia la sfârșitul lunii martie.
Polonia și Ungaria au decis unilateral săptămâna trecută blocarea unor importuri din Ucraina, o hotărâre urmată de Slovacia și Bulgaria.
Vicepreședintele Comisiei Europene a pus în vedere celor patru state care au anunțat zilele acestea interzicerea importurilor de cereale ucrainene că decizia lor contravine Tratatelor de Aderare și Acordului de Asociere încheiat între UE și Ucraina.
În schimb, România nu restricționează importurile, dar a cerut Ucrainei să reducă exporturile. Transporturile de cereale ucrainene care tranzitează România vor fi sigilate și monitorizate, iar în vămi vor fi făcute controale la toate produsele alimentare importate din Ucraina, a anunțat Ministerul Agriculturii.
Cele cinci state au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au putut fi exportate prin porturile Ucrainei la Marea Neagră, din cauza invaziei Rusiei din februarie 2022.
Astfel, milioane de tone de cereale ucrainene au ajuns în statele care se învecinează cu Ucraina, forțând fermierii locali să concureze cu un aflux de importuri ieftine, care au distorsionat prețurile și cererea.