În prima fază vor fi utilizate 3.000 de doze. Au mai ajuns în ţară 40.000 de doze, suficiente pentru vaccinarea a 20.000 de persoane, dar trebuie mai întâi analizate.
Cecilia Müller, responsabila Serviciului de Sănătate Publică din Ungaria, a declarat că „toţi parametrii vaccinului sunt adecvaţi pentru utilizarea sa”, dar a precizat că nu se va putea utiliza vaccinul în cazul în care pacientul suferă de boli cronice, iar administrarea serului va depinde de sfatul medicului.
Guvernul Viktor Orban a acuzat în repetate rânduri UE de lentoarea cu care sunt distribuite vaccinurile, fapt ce a determinat autorizarea vaccinului rusesc şi a celui chinezesc de la Sinopharm în Ungaria.
Ungaria a vaccinat până acum 289.042 de persoane cu vaccinurile de la Pfizer/BioNTech şi Moderna, dintre care 107.592 au primit şi a doua doză. Astfel, Ungaria a vaccinat aproape 3% din populaţia de 9,7 milioane de locuitori.
În ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca, Cecilia Müller a precizat că vaccinul nu va fi utilizat la persoanele cu vârste de peste 60 de ani şi la cei care suferă de boli cronice.
Ungaria a comandat peste 19 milioane de doze de vaccin prin intermediul UE, dintre care 6,5 milioane de la AstraZeneca, 6,6 milioane de la Pfizer/BioNTech, 4,4 milioane de la Janssen şi 1,7 milioane de la Moderna. În următoarele două luni, guvernul aşteaptă două milioane de doze de vaccin Sputnik V.