Cuprins:
Eagles S, tanc petrolier din „flota-fantomă” a Rusiei, transporta petrolul în Egipt
Aflată sub pavilionul Insulelor Cook, nava a fost reținută și se află acum lângă Porkkala. În jurul acesteia a fost stabilită o zonă de interdicție a traficului de trei kilometri. A fost declanșată o anchetă. Oamenii legii investighează dacă tancul ar fi putut tăia cablul Estlink 2, care trece pe fundul Golfului Finlandei.
Conform datelor de monitorizare, Eagle S (230 de metri), care transporta petrol din Rusia în Egipt, trecea peste cablu în momentul incidentului. De asemenea, este investigată implicarea sa în deteriorarea ulterioară a trei cabluri de comunicații între Finlanda și Estonia, amplasate în aceeași zonă a Mării Baltice. Potrivit unor surse familiare cu investigația, tancul confiscat face parte din „flota-fantomă” a Kremlinului și este folosit pentru a ignora sancțiunile aplicate Rusiei.
EstLink 2 a fost deteriorat, poliția de frontieră din Finlanda a început o anchetă
În același timp, polițiștii de frontieră finlandezi au urcat pe navă în dimineața de 26 decembrie, au cerut să fie ridicată ancora, dar nu au găsit-o la capătul lanțului rupt. Acest lucru i-a determinat să suspecteze că tancul ar fi putut să-și prindă ancora pe un cablu de alimentare, așa cum s-a întâmplat în octombrie anul trecut cu nava-container chineză Newnew Polar Bear, care a avariat gazoductul Balticconnector. Urmează ca serviciile finlandeze să examineze fundul mării de la locul accidentului.
Directorul poliției finlandeze Ilkka Koskimäki a raportat că EstLink 2 a fost deteriorat din cauza influenței externe. A fost deschis un dosar de distrugere agravată. Poliția a adăugat că nu a luat legătura cu Rusia în legătură cu incidentul și că nu intenționează să facă acest lucru. La rândul său, vama finlandeză a demarat și o anchetă din cauza unei încălcări grave a regulilor. Serviciul a remarcat că tancul Eagle S nu a intrat anterior în Golful Finlandei, ci a tranzitat Turcia și India, iar acest lucru ar putea indica utilizarea sa pentru evitarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Incidentul nu ar fi fost întâmplător
Din cauza deteriorării, EstLink 2 nu funcționează în prezent. Cablul este folosit pentru a exporta energie electrică din Finlanda, unde recent a fost lansată o nouă centrală nucleară, în Estonia și este o linie de transport de aproximativ 170 km lungime, din care 145 km trec pe sub Marea Baltică. Acesta oferă o capacitate de 658 de megawați, aproape dublu față de linia EstLink 1, care continuă să funcționeze normal.
După incident, președintele finlandez Alexander Stubb a cerut măsuri mai dure împotriva „flotei-fantomă” a Rusiei, iar ministrul de externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a semnalat incidente prea frecvente asupra infrastructurii subacvatice a țărilor NATO din zona Baltică, precizând că este greu de crezut că acestea au fost întâmplătoare.