Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat vineri, 4 martie, sprijinul blocului comunitar pentru Ucraina, în contextul invaziei declanșate de Rusia, anunțând că statele membre sunt pregătite să adopte „măsuri severe suplimentare” dacă președintele rus nu va opri atacul declanșat în urmă cu nouă zile.
„Scala catastrofei umanitare care are loc acum în Ucraina ne îngrijorează, Europa vede distrugeri și strămutări pe care nu le-am mai văzut de zeci de ani. UE este vecină cu Ucraina și face toate eforturile, am acordat 500 de milioane de euro pentru ajutor umanitar, pentru a stabili hub-uri de protecție civilă Slovacia-România-Polonia și facem tot ce putem, cu organizațiile internaționale și ONG-uri pentru a organiza coridoare umanitare care se deschid în Ucraina.
Este nevoie disperată de ajutor umanitar, acesta trebuie să ajungă în toate părțile din Ucraina și civilii trebuie să fie lăsați să părăsească orașele asediate. UE pentru prima oară a activat Directiva de Protecție temporară, care deschide efectiv dreptul de reședință pentru majoritatea refugiaților de a lucra și de a sta în UE, de a avea acces la serviciile sociale, la sănătate, la școli.
Știm că acest conflict este departe de a se termina și suntem foarte clari: suntem gata să luăm măsuri severe suplimentare dacă Vladimir Putin nu oprește războiul pe care l-a declanșat. Suntem determinați și hotărâți”, a declarat șefa Comisiei Europene la Bruxelles, într-o conferință de presă comună cu șeful diplomației americane, Anthony Blinken.
Ursula von der Leyen a mai afirmat că „președintele Vladimir Putin este tot mai izolat în lume”, în urma sancțiunilor economice impuse împotriva Rusiei de către Occident ca răspuns la invazia Ucrainei.
În ciuda protestelor din toată lumea, armata lui (armata rusă – n.r.) merge înainte: bombardamente, atacuri cu rachete, țintirea civililor se intensifică. Fiți siguri că UE și SUA vor continua să stea alături de Ucraina și de poporul său curajos.
Șefa Comisiei Europene:
Ursula von der Leyen a amintit că deja s-au adoptat sancțiuni importante împotriva Federației Ruse, atât de către UE, cât și de către Statele Unite, dar și de alte state ale lumii, precum Norvegia, Elveția, Australia și Coreea de Sud.
„Banca Centrală a Rusiei nu își poate folosi rezervele pentru a-și apăra rubla, iar companiile internaționale opresc producțiile și investițiile. Așteptăm să vedem și rezultatul Adunării Generale a ONU. Știm că din cele 194 țări membre care au votat pentru rezoluția ce condamnă invazia Rusiei asupra Ucrainei, doar patru s-au alăturat Rusiei: Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreea”, a precizat Ursula von der Leyen.
La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken a arătat că Occidentul trebuie să menţină presiunea asupra Moscovei pentru a o determina să oprească războiul declanșat împotriva Ucrainei.
„Din păcate, este posibil ca acest conflict din Ucraina să nu se termine imediat. Este tragic, este oribil. Trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei până când se opreşte, până când se termină războiul”, a afirmat șeful diplomației americane, după ce s-a întâlnit cu omologii săi din NATO şi cu liderii UE, potrivit Agerpres.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia