Primavara, cand organismul trebuie sa se refaca dupa lunga perioada in care a fost lipsit de legume proaspete, medicii recomanda consumul de urzici.
In medicina traditionala, urzica a fost utilizata pentru proprietatile sale antianemice, hemostatice, antidiabetice si diuretice, a declarat pentru A.M. Press medicul nutritionist Viorel Serbescu. Mai importanta e insa pentru extractia beta-carotenului ca sursa de provitamina A si pentru obtinerea clorofilei. „In urzici se gaseste vitamina A in cantitate atat de mare, incat frunzele acestei plante se folosesc si in fabricile de medicamente. Aceasta vitamina e recomandata in primul rand organismelor tinere, in crestere, precum si celor de varsta a treia. Vitamina A creste rezistenta la infectii si virusuri, mentine intacte unghiile, dintii si parul si contribuie la regenerarea sangelui la anemici”, a spus medicul.
Urzica mai contine vitamina C, care impreuna cu sarurile de fier si cu vitamina B12 (tot din urzica), contribuie la imbunatatirea sangelui in hemoglobina si de aceea se recomanda anemicilor si celor cu tulburari de circulatie cerebrala sau cardiaca. In frunze se mai gasesc aminoacizi indicati in bolile de ficat, vitaminele complexului B, indicate in afectiuni nervoase, oboseala si astenie, precum si numeroase saruri minerale de calciu, magneziu, siliciu si fosfati.