În satul Nizhnaya Pesha, aflat la Cercul Polar Arctic, temperaturile au atins miercuri 30 de grade Celsius, potrivit meteorologului scoțian Scott Duncan. El spune că această vreme este „cu adevărat excepțională pentru orice perioadă a anului, dar uimitoare pentru luna mai”.
It reached +30°C (86.5°F) in the Arctic today. Hotter than pretty much all of Europe right now.
— Scott Duncan (@ScottDuncanWX) May 19, 2021
Truly exceptional for any time of the year but mind-boggling for May. More updates to follow. pic.twitter.com/2CTTykUW3F
Conform analizei sale, temperaturile de la mijlocul lunii mai pe malul Mării Barents au fost mai ridicate decât pe plajele Croației și sudul Franței, precum și decât în unele părți ale Italiei.
În regiunea arctică, se înregistrează acum 20-24 de grade Celsius, temperaturile fiind mai mari decât în mod normal pentru această perioadă a anului, spune Duncan.
25-30 de grade Celsius la Cercul Polar
Conform serviciului meteorologic Roshydromet, anomalia a fost înregistrată în sud-vestul Siberiei și s-a răspândit ulterior în cea mai mare parte a Rusiei centrale. În așezările din apropierea cercului polar, cum ar fi Naryan-Mar, Arhanghelsk și Salekhard, temperatura a oscilat în jurul valorii de 25-30 de grade Celsius de câteva zile, potrivit Barents Observer.
Temperaturile sufocante spun că Arctica s-a încălzit de trei ori mai repede decât planeta în ansamblu. Încălzirea are consecințe imediate pentru ecosistemul arctic, inclusiv schimbările în habitat, în obiceiurile culinare și în ceea ce privește interacțiunile între animale. Schimbările afectează ursul polar și migrația unor specii, mai notează sursa citată.
Din Siberia până în Alaska, incendiile forestiere au devenit, de asemenea, o problemă.
Orașele rusești au bătut toate recordurile de temperatură
Anomalii meteorologice au fost înregistrate și mai la sud. Sankt Petersburg a înregistrat cel mai fierbinte 12 mai (26,7 grade Celsius) din ultimii 58 de ani, la câteva zile după ce a nins, în timp ce Moscova și alte câteva orașe rusești au doborât luni recordurile de temperatură din toate timpurile.
Evenimentele meteorologice extreme din Rusia și-au dublat frecvența în ultimii 20-25 de ani, a declarat șeful Roshydromet, Roman Vilfand, într-un interviu acordat site-ului de știri Ura.ru anul trecut.
Oamenii de știință de la ONU, care au observat o tendință la nivel mondial din anul 2000, au ajuns la concluzia că schimbările climatice sunt cauza probabilă a acestor fenomene.
Rusia vrea să crească de zece ori producția de gaze din Arctica
Valul de căldură arctic vine în contextul în care Rusia va prelua pentru doi ani președinția Consiliului Arctic, în cadrul unei reuniuni care va avea loc la Reykjavik, Islanda. Potrivit sursei citate, Rusia și-a propus ca în mandatul său să protejeze Arctica împotriva schimbărilor climatice.
Cu toate acestea, prin Strategia Arctică 2035, publicată anul trecut, guvernul rus încearcă să dezvolte numeroase proiecte de combustibili fosili în regiune. În timp ce experții Agenției Internaționale pentru Energie solicită înghețarea totală a investițiilor în noi proiecte fosile, Rusia își propune să crească de zece ori producția sa de gaze naturale lichide (GNL) până în 2035.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!