Mergi direct la conținut »
VIDEO - REPORTAJ | La Blaj, emoția vizitei Suveranului Pontif s-a unit cu emoția recunoașterii suferințelor greco-catolicilor, sub comunism
Ştiri Libertatea > Ştiri > VIDEO - REPORTAJ | La Blaj, emoția vizitei Suveranului Pontif s-a unit cu emoția recunoașterii suferințelor greco-catolicilor, sub comunism

VIDEO – REPORTAJ | La Blaj, emoția vizitei Suveranului Pontif s-a unit cu emoția recunoașterii suferințelor greco-catolicilor, sub comunism

Două surse de căldură la Blaj: soarele și 100.000 de pelerinii. Slujba de beatificare de pe Câmpia Libertății este un moment istoric pentru biserica Greco-catolică, biserică desființată în comunism, în 1948, din ordinul lui Stalin. Acum greco-catolicii au venit să-și celebreze martirii, sub tricolorul înălțat din mijlocul lor spre cerul senin.

De Maria Andrieș, Bogdan Sorocan (video), Bogdan Pîrlea (Montaj), Eli Driu (foto),

Ioan Suciu, Alexandru Rusu, Vasile Aftenie, Iuliu Hossu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Valeriu Traian Frențiu au murit în închisoare, de frig, de foame, au murit torturați, chinuiți până la ultima suflare. Și, după moarte, au fost aruncați la gropi comune.

Numai mormintele a trei dintre ei au fost descoperite.

“Oameni care n-au făcut din adevăr un moft de conștiință, ci viața însăși”, așa îi definește cartea care le e dedicate, Șapte vieți de sfinți români”, de Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu.

Potrivit mărturiilor din carte, cei șapte s-au sacrificat cu bucurie, au împărțit grișul cu apă, coaja de săpun, cele 250 de grame zilnice de mămăligă, au pus 28 de petice pe un pulover, s-au rugat pe ascuns și au rămas liberi până la sfârșit.

Clipe pe care le aștepți o viață

Veniți din Baia Mare, din Oradea, din București, din Alba Iulia, pelerinii nu s-au plâns nici de osteneala drumului, nici de nesomn, nici de foame. Sunt de toate vârstele, cu fețe luminate de zâmbet. Au fulare albastre, cu chipurile martirilor, scăunele, șepci galbene cu emblema Vaticanului.

“Am așteptat această clipă toată viața”, spune o doamnă medic. Are 76 de ani. A copilărit în Alba. E fiică de preot greco-catolic, mort și el în închisoare. Vasile Aftenie o arunca în sus, când era copil. “Era înalt și ne făcea să râdem pe noi copiii. Tata a plâns mult când a aflat că s-a stins”.

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile
Recomandări

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile

 

În istoria deloc scurtă și deloc banală a Blajului, Papa Francisc a scris o pagină aurită. Martiriul ascuns al sfinților români e scos din umbra arhivelor și primește recunoașterea plenară.

Oamenii au aplaudat după cântecele religioase, pricesne, și s-au rugat în tăcere, înainte ca Suveranul Pontif să intre pe Câmpie.

Cei șapte episcopi și-au dat viața pentru ca biserica să trăiască.  Și-au dat viața din iubire. “E nevoie de iubire între români”, meditează cu voce tare un bătrân din Baia Mare. “Papa a venit să ne aducă iubirea care prea mult, prea mult ne-a lipsit”.


Citește și:

 

Close
Închide
  Close