În două videoclipuri, civilii sunt conduși sub amenințarea armei de parașutiști ruși pe o stradă din Bucha, o suburbie a Kievului. Captivii ucraineni merg aplecați și ținând strâns de cureaua bărbatului din fața lor, în vreme ce au cealaltă mână ridicată pe cap. „Mergeți la dreapta, câinilor”, ordonă unul dintre soldații ruși.

Videoclipurile, filmate pe 4 martie de o cameră de supraveghere și de un martor dintr-o casă din apropiere și obținute de The New York Times, sunt cea mai clară dovadă de până acum că bărbații erau în custodia trupelor ruse cu câteva minute înainte de a fi uciși.

„Ostaticii zac acolo, lângă gard”, spune cel care înregistrează unul dintre videoclipuri. Și numără: „Unu, doi, trei, sigur… patru, cinci, șase…”. În total, sunt nouă persoane reținute. Opt au murit, una a supraviețuit.

Bărbații sunt forțați să se întindă la pământ, inclusiv unul care poartă un hanorac albastru. Videoclipul se termină, dar opt martori au povestit pentru The New York Times ce s-a întâmplat mai departe. Soldații i-au condus pe bărbați în spatele unei clădiri de birouri din apropiere, pe care rușii o transformaseră într-o bază improvizată. Au auzit apoi împușcături. Captivii nu s-au mai întors. Soarta lor era clară pentru martori.

Un videoclip filmat cu o dronă o zi mai târziu, pe 5 martie, și obținut, de asemenea, de publicația americană, este prima dovadă vizuală care aduce și confirmarea: sunt cadavre întinse pe pământ, lângă clădirea de birouri de pe strada Yablunska, 144, în timp ce doi soldați ruși stăteau de pază lângă ele. Printre trupuri se poate zări o pată de culoarea albastră, este hanoracul unui prizonier.

Trei scenarii pentru viitorul războiului din Ucraina și de ce crede Washingtonul că prezentul este „sumbru”
Recomandări
Trei scenarii pentru viitorul războiului din Ucraina și de ce crede Washingtonul că prezentul este „sumbru”

O fotografie a trupurilor bărbaților executați întinse într-o curte, unii cu mâinile legate, a făcut parte dintr-o serie de imagini care au ajuns în centrul atenției, la începutul lunii aprilie, după retragerea forțelor ruse din Bucha. Liderii ruși de la cel mai înalt nivel au negat în mod repetat orice crimă la Bucha, considerând filmările „provocatoare și false”.

O investigație de câteva săptămâni efectuată de The Times, inclusiv toate cele trei videoclipuri, oferă noi dovezi că parașutiștii ruși au adunat și executat intenționat bărbații fotografiați în curte, implicând direct aceste forțe într-o probabilă crimă de război. Ministerele ruse de externe și de apărare nu au răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la constatările ziarului.

Cine sunt victimele soldaților ruși

Pentru a afla ce s-a întâmplat cu acești bărbați, reporterii au petrecut săptămâni în Bucha, intervievând un supraviețuitor, martori, legiști și oficiali din poliție și armată. Reporterii au adunat videoclipuri nepublicate din ziua execuției, una dintre puținele probe de până acum care să urmărească ultimele mișcări ale victimelor. Ziariștii au căutat pe rețelele de socializare informații despre persoane dispărute, au vorbit cu rudele victimelor și, pentru prima dată, i-au identificat pe toți bărbații executați și de ce au fost vizați cei mai mulți dintre ei.

Raportată la poliție de tatăl ei, pentru că ar fi criticat războiul. La cererea Kremlinului, Rusia revine la denunțurile de tip sovietic
Recomandări
Raportată la poliție de tatăl ei, pentru că ar fi criticat războiul. La cererea Kremlinului, Rusia revine la denunțurile de tip sovietic

Erau soți și tați, lucrători în magazine alimentare și fabrici, care duceau vieți obișnuite înainte de război. Dar cu restricții de ieșire a bărbaților din țară, precum și hotărârea de a-și proteja comunitățile, cei mai mulți dintre ei s-au alăturat diferitelor forțe de apărare, cu câteva zile înainte de a fi uciși, scrie The New York Times. Aproape toți locuiau la câțiva pași de curtea unde aveau să fie uciși puțin mai târziu.

Soldații ruși au intrat pentru prima dată în Bucha la sfârșitul lunii februarie, la câteva zile după începerea războiului, în drum spre Kiev. Forțele ucrainene erau pregătite pentru ei. Au distrus parașutiștii ruși din partea din față a coloanei, într-o ambuscadă.

Rușii s-au retras și s-au regrupat înainte de a se întoarce pe 3 martie, când s-au îndreptat spre strada Yablunska, o arteră lungă prin oraș. Imaginile camerelor de supraveghere obținute de Times arată că soldații, ca și cei care au fost prinși la sfârșitul lunii februarie, erau parașutiști.

Ministrul Mediului face apel la populație să folosească apa potabilă doar pentru consum. „70% din suprafața României e afectată de secetă”
Recomandări
Ministrul Mediului face apel la populație să folosească apa potabilă doar pentru consum. „70% din suprafața României e afectată de secetă”

În videoclip, aceștia sunt văzuți conducând vehicule de luptă aeropurtate, cum ar fi modelele BMD-2, BMD-3 și BMD-4, care sunt utilizate aproape exclusiv de forțele aeriene ruse, potrivit experților de la Institutul Internațional de Studii Strategice și Institutul Regal al Serviciilor Unite.

Parașutiștii au patrulat zona, efectuând percheziții din casă în casă și operând de pe strada Yablunska, 144, o clădire de birouri cu patru etaje, pe care rușii au transformat-o într-o bază și spital de campanie.

Au încercat să oprească avansul trupelor ruse

La mai puțin de 300 de metri de acea bază, pe strada Yablunska, nr. 31, Ivan Skiba, un zidar în vârstă de 43 de ani, și alți cinci luptători, străjuiseră un punct de control improvizat când s-au întors rușii. Aveau la ei grenade, veste antiglonț și câte o pușcă, a spus Skiba pentru Times.

Avertizați prin radio că rușii s-au întors la Bucha și se îndreptau spre ei, s-au ascuns în casa de lângă punctul de control, împreună cu proprietara, Valera Kotenko, 53 de ani, care le aducea luptătorilor ceai și cafea, a spus Skiba.

Lor li s-au alăturat ulterior alți doi luptători, Andri Dvornikov și Denis Rudenko, bărbatul care poartă hanoracul albastru din videoclip. Între timp ce cei nouă bărbați s-au ascuns, au trimis mesaje și i-au sunat pe cei dragi. Rudenko i-a trimis un mesaj celui mai bun prieten, spunându-i că sunt prinși în capcană. „Nu suna. Voi apela mai târziu”, a scris el.

Bărbații s-au refugiat acolo peste noapte. În dimineața zilei de 4 martie și-au dat seama că evadarea este imposibilă. „Suntem înconjurați”, i-a scris Rudenko prietenului său. „Deocamdată suntem ascunși. Ei trag din vehicule blindate și de calibru greu”.

VIDEO | Opt ucraineni capturați au fost executați de soldații ruși la Bucha. Filmările care dovedesc crimele
Cei opt ucraineni uciși de ruși. Foto: New York Times, fotografii de pe rețelele de socializare, după identificarea victimelor

Dvornikov, un șofer-curier, și-a sunat soția, Iulia Truba, la ora 10.20. „Nu putem ieși. O să sun când voi putea”, a transmis el, înainte de a-i spune să-și șteargă toate mesajele și să se pregătească să evacueze. „Te iubesc”, i-a mai spus.

Aproximativ o oră mai târziu, soldații ruși care efectuau percheziții i-au găsit pe bărbați și i-au forțat pe toți nouă, inclusiv pe proprietară, să iasă din casă sub amenințarea armei, a spus Skiba. Soldații i-au căutat pe bărbați după tatuaje care ar putea indica o apartenență militară și i-au făcut pe unii dintre ei să-și scoată pantofii și paltoanele de iarnă. Au fost apoi duși pe jos la baza rusă de pe strada Yablunska, nr. 144.

Ceea ce s-a întâmplat în continuare a fost descris reporterilor de către Skiba și șapte martori civili care au fost, de asemenea, arestați de forțele ruse din casele vecine și ținuți într-un grup separat, la câțiva metri de luptătorii captivi.

Martorii au spus că au văzut grupul de prizonieri în parcarea din fața bazei rusești cu cămășile întinse peste cap. Iura Rajik, 57 de ani, care locuiește vizavi de clădirea de birouri, a spus că unii aveau mâinile legate.

Soldații ruși i-au pus în genunchi și apoi l-au împușcat pe unul dintre bărbați, Vitali Karpenko, în vârstă de 28 de ani, aproape imediat, a spus Skiba. Rajik a spus că a fost și el martor la împușcătură.

VIDEO | Opt ucraineni capturați au fost executați de soldații ruși la Bucha. Filmările care dovedesc crimele
Captură video cu ucraineanul în hanorac albastru, la pământ, și soldați ruși lângă el.

Skiba și un alt prizonier, Andri Verbovi, au fost duși în interiorul clădirii, a spus el, unde au fost interogați și bătuți înainte ca Verbovi să fie împușcat și ucis. Soldații l-au dus pe Skiba înapoi în parcare, unde ceilalți paznici ai punctelor de control erau încă ținuți.

La un moment dat, unul dintre voluntari le-a mărturisit rușilor că sunt combatanți, a spus Skiba, iar în cele din urmă i-au dat drumul. El este acum investigat de autoritățile ucrainene, potrivit unui comandant militar local și anchetatori, un document guvernamental văzut de Times specifică: pentru „înaltă trădare”.

Soldații au dezbătut ce să facă cu oamenii rămași. „Scăpați de ei, dar nu aici, ca să nu le arunce trupurile”, a spus unul.

„Am căzut și m-am prefăcut mort”

Doi soldați ruși i-au dus pe Skiba și pe captivii rămași într-o curte de lângă clădire, unde zăcea deja un cadavru. The Times l-a identificat pe acel bărbat ca fiind Andri Matviciuk, 37 de ani, un alt luptător voluntar care a dispărut cu o zi mai devreme. A fost împușcat în cap, conform certificatului său de deces.

Rajik și alți martori ținuți în afara clădirii de birouri i-au văzut pe soldați strângând captivii, au spus aceștia. Apoi au răsunat împușcături.

„M-au împușcat și am căzut. Glonțul a intrat în burta mea”, a spus Skiba. Fotografiile pe care le-a împărtășit cu rănile sale arată o gaură de intrare și ieșire pe partea stângă a abdomenului său. Un medic din Bucha care l-a tratat și un raport medical revizuit de Times au confirmat rănirea.

„Am căzut și m-am prefăcut mort”, a spus el. „Nu mă mișcam și nu respiram. Afară era frig și se vedea respirația oamenilor”.

Skiba stătea întins, în timp ce soldații trăgeau o nouă salvă către răniții care încă se mișcau. A așteptat vreo 15 minute până nu a mai putut auzi vocile soldaților. Apoi a fugit.

Tetiana Hmut, a cărei grădină se învecinează cu curtea de pe strada Yablunska, nr. 144, a fost printre locuitorii care au fost ținuți și ulterior eliberați de ruși, împreună cu familia ei. Când Hmut a fugit din casa ei pentru a se refugia în subsolul unui vecin, mai târziu, pe 4 martie, a văzut cadavrele întinse în curte. O vecină, Marina Horna, a văzut cadavrele două zile mai târziu, când a ieșit din subsol, după ce soldații ruși care îi ocupaseră casa au plecat.

Trupurile bărbaților împușcați în parcare și în interiorul clădirii au fost duse în curte și, alături de celelalte șase victime, urmau să rămână acolo aproape o lună.

Pe 4 martie, după ce bărbații au încetat să mai răspundă la apeluri și mesaje text, frații, soțiile, mamele și prietenii lor au început o căutare chinuitoare. Forțele ruse au patrulat pe străzile din Bucha, așa că rudele au apelat la rețelele de socializare, unde întrebau despre soarta lor.

Între timp, trupurile bărbaților au rămas în curte. Odată ce rușii au fugit, aproape o lună mai târziu, imaginea explicită a scenei a captat atenția lumii și a familiilor care se chinuiau să găsească indicii.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
GSP.RO
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
ȘOC TOTAL! Ce pensie specială primește Irina Loghin. Ia mii de lei după doar 8 ani în politică
Playtech.ro
ȘOC TOTAL! Ce pensie specială primește Irina Loghin. Ia mii de lei după doar 8 ani în politică
Radu a investit 30.000 de euro în 58 de stupi, doar că vremea capricioasă i-a dat afacerea peste cap: "Am cheltuit undeva la 9.000 de lei doar pe motorină"
Observatornews.ro
Radu a investit 30.000 de euro în 58 de stupi, doar că vremea capricioasă i-a dat afacerea peste cap: "Am cheltuit undeva la 9.000 de lei doar pe motorină"
Horoscop 7 iulie 2022. Capricornii ar putea observa, într-un moment de inspirație, că dreptatea nu este de partea lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2022. Capricornii ar putea observa, într-un moment de inspirație, că dreptatea nu este de partea lor
NEWS ALERT. Bărbaţii cu vârsta de încorporare nu mai au dreptul să părăsească localitatea de reşedinţă. Unde se întâmplă totul
Știrileprotv.ro
NEWS ALERT. Bărbaţii cu vârsta de încorporare nu mai au dreptul să părăsească localitatea de reşedinţă. Unde se întâmplă totul
VIDEO | Cum arată Adrian Mititelu după aproape doi ani de închisoare: ”Am stat 20 de luni nevinovat”
Orangesport.ro
VIDEO | Cum arată Adrian Mititelu după aproape doi ani de închisoare: ”Am stat 20 de luni nevinovat”
Cum arată în cifre starea de sănătate a românilor și ce soluții avem la îndemână pentru a le îmbunătăți?
PUBLICITATE
Cum arată în cifre starea de sănătate a românilor și ce soluții avem la îndemână pentru a le îmbunătăți?
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
PUBLICITATE
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea

Nici un comentariu.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

regulile comunitatii