Vineri, ora 14:30, Gara de Nord din Bucureşti. Mai sunt 10 minute până când trenl personal Regio 8083 va pleca de la linia 12. Peronul este pustiu, în contrast cu toate celelalte, unde e un furnicar de călători grăbiţi să urce sau să coboare din vagoane. Acest tren face legătura între Gara de Nord din București şi Gara de Est, sau Obor, cum mai este cunoscută. Un traseu care, în 2009, când a fost inaugurat, se estima că va fi parcurs de mii de oameni în fiecare zi.
„Am avut multe cereri din partea celor care voiau să ajungă în Complexul Dragonul Roşu şi considerăm că vom atrage un numar însemnat de abonamente pe această linie”, spunea în urmă cu 9 ani directorul CFR Călători de la acea dată, Liviu Pescăraşu.
În momentul în care trenul 8083 a primit undă verde să plece din Gara de Nord, vineri, 12 ianuarie 2017, în cele trei vagoane nu erau nici 20 de călători. Mulţi preferă maşina personală sau troleibuzul, tramvaiul ori autobuzul pentru a ajunge la Casa Presei, în Pantelimon sau la Gara Obor. Acestea sunt cele trei staţii principale ale trenului de navetişti. Pentru a parcurge întregul traseu, are nevoie de aproape o oră. Aceeaşi distanţă ar fi parcursă cu maşina personală sau taxiul în cel mult 30 de minute, în timp ce cu alte mijloace de transport în comun s-ar realiza în cel mult 45 de minute. Iar dacă ai merge pe jos de la Gara de Nord la Gara de Est din Bucureşti, ai avea nevoie de 75 de minute, deci, doar cu 15 minute mai mult decât dacă ai merge cu trenul.
Mobilierul din trenul CFR a fost vandalizat, iar reprezentanţii companiei nu au mai alocat bani pentru reparaţii

Mobilierul din trenul CFR a fost vandalizat, iar reprezentanţii companiei nu au mai alocat bani pentru reparaţii

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

În momentul în care urci în tren realizezi că de mult nu s-a mai investit în repararea vagonului. Chiar lângă scară, o gaură se cască în peretele lateral. Când ajungi la scaune, constaţi că majoritatea sunt rupte şi cusute, iar mobilierul a fost vandalizat. Ba chiar de sub una dintre tejghele ieşeau două caburi ce păreau a fi fost conectate cândva la o priză, care a fost ruptă însă.
Cabluri electrice ies din perete şi atârnă la câţiva centimetri de scaunele pe care stau călătorii

Cabluri electrice ies din perete şi atârnă la câţiva centimetri de scaunele pe care stau călătorii

La toaletă, în afară de mirosul de urină care răzbate până în mijlocul vagonului, descoperi că bateria de la chiuvetă a dispărut cu totul, ca şi când cineva ar fi smuls-o. În schimb, pe marginea chiuvetei sunt un săpun şi o hârtie igienică roz. La ce ar putea folosi dacă apa nu are pe unde curge?!
Chiuveta din toaleta vagonului nu mai are robinet, dar pe marginea chivetei sunt un săpun şi un sul de hârtie igienică

Chiuveta din toaleta vagonului nu mai are robinet, dar pe marginea chivetei sunt un săpun şi un sul de hârtie igienică

În mai puţin de 10 minute, trenul ajunge la Gara Băneasa, sau Gara Regală, iar în 20 de minute face staţie în localitatea Pantelimon. Aici stă cel puţin 20 de minute pentru a aştepta ca un alt tren să treacă şi să elibereze linia din faţa sa. După aproape 40 de minute de când a plecat din Gara de Nord, trenul 8083 ajunge la complexul comercial Dragonul Roşu şi începe să se umple de oameni, fel de fel de oamenii.
Unii dintre călători vin obosiţi de la muncă, alţii vor parcă să demonstreze că ei sunt şefii trenului. Un tânăr de aproximativ 30 de ani, brunet, se aşează relaxat pe scaun, la nivelul superior al trenului, deschide o cutie cu bere şi cu mişcări ample îşi aprinde o ţigară. În faţa sa, o femeie de aproximativ 40 de ani îi copiază gestul.
Acest bărbat, după ce a fumat o ţigară în compartiment, a început să mănânce seminţe şi să arunce pe jos cojile

Acest bărbat, după ce a fumat o ţigară în compartiment, a început să mănânce seminţe şi să arunce pe jos cojile

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

„Hai la seminţe, hai la prăjituri!”, se aude din spatele vagonului, cu voce răguşită, o femeie care avea atârnată de gât o cutie în care se aflau pungi cu seminţe şi câteva batoane de ciocolată. Se opreşte chiar în dreptul celor care fumau şi le vinde o pungă de seminţe şi o ciocolată. După ce a terminat de fumat, bărbatul a deschis punga şi a început să spargă cu zgomot seminţe şi să arunce nonşalant cojile pe jos.
În tot acest timp, controlorii care ar fi trebuit să se asigure că legile şi regulile de circulaţie cu trenul sunt respectate, au stat pe scaun, în capătul vagonului, vorbind la telefonul mobil sau navigând pe internet. Nici măcar nu au controlat biletele sau abonamentele călătorilor.
Controlorii, în loc să verifice biletele călătorilor, au stat în capătul trenului şi au vorbit la telefon

Controlorii, în loc să verifice biletele călătorilor, au stat în capătul trenului şi au vorbit la telefon

„Păi normal că nu controlează, pentru că pe ruta asta sunt mulţi ţigani, umbră în gaşcă câte 10-20, şi ce să le faci? Ai curaj să îi dai jos? Şi eu am fost controlor pe ruta asta şi, când vedeam grupuri din astea dubioase, nu mai făceam control în vagonul ăla. Pentru că pe noi nu ne apără nimeni. Gândiţi-vă, cine sare să mă apere dacă ăştia îmi sar la gât? Nimeni! Nici călătorii, nici poliţia, nimeni! Ăia coboară la prima staţie şi fug, şi prinde orbul, scoate-i ochii! Aşa că pe rute din astea, pe unde circulă persoane de altă etnie, majoritatea controlorilor fac la fel, se îngrijesc de propria viaţă şi de propria sănătate. Serios vă zic, mai bine îmi iau sancţiune că n-am controlat, decât să ajung bătut sau tăiat în spital”, a spus, sub rezerva anonimatului, un alt controlor CFR.
CFR Călători recunoaşte că această situaţie este des întâlnită pe rutele de navetişti, iar mai mulţi controlori au ajuns în spital după ce au fost agresaţi de călători.
„Situația pe care o prezentați este analizată și face obiectul unei cercetări pentru luarea măsurilor disciplinare – dacă este cazul – și pentru remedierea problemelor –  în limita resurselor financiare de care dispune la acest moment CFR Călători. (…) Sunt trenuri pe anumite rute care prezintă un risc ridicat de călătorie frauduloasă și în care se înregistrează și un grad îngrijorător de infracționalitate. (…) De exemplu, pe ruta București – Fetești, trenurile Regio sunt utilizate în proporție de 80-100% de către locuitori din Dragalina, Dâlga, Dor Mărunt, Sărulești, care adesea manifestă un comportament inadecvat. Zilnic, personalul de tren, cât și personalul de control, întâmpină greutăți în efectuarea atribuțiilor de serviciu, aceștia fiind amenințați, înjurați, bruscați, fiindu-le pusă în pericol chiar integritatea fizică. În ultimele luni, pe această rută, 2 dintre angajații noștri au fost agresați fizic în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu. De asemenea, pe ruta București – Videle – Roșiori avem probleme similare, iar pe ruta Sibiu – Râmnicu Vâlcea, anul trecut, doi dintre angajații noștri au avut nevoie de spitalizare în urma unor agresiuni fizice”, se precizează în răspunsul oferit de CFR Călători la solicitarea Libertatea.
Teoretic, atât pasagerilor care nu pot achita contravaloarea biletelor, cât și celor care fumează, fac mizerie sau deteriorează componente din vagoane li se întocmesc procese verbale de contravenție (PVC). Însă asta se poate face abia după identificarea autorilor de către Poliția Transport Feroviar, deoarece pasageri contravenienţi refuză să se legitimeze și nu pot fi identificați. Iar cum poliţiştii nu se află în tren, ci în gară, de cele mai multe ori atacatorii sau cei care au comis acte de vandalism scapă.
De asemenea, compania de transport feroviat precizează că există trenuri în care condiţiile de călătorie nu sunt la nivelul standardelor dorite, dar periodic se desfășoară activități de reparații în zona salonului și a compartimentelor.

În cursul anului 2017, din fondurile proprii ale companiei au fost efectuate reparații planificate la 339 de unități de material rulant: 27 de locomotive, 62 automotoare Desiro și 250 vagoane. Întrucât începând din anul 2011, CFR Călători nu a mai beneficiat de investiții de la Bugetul de stat pentru achiziţia de material rulant sau pentru modernizări, investițiile realizate în ultimii ani s-au putut face doar din venituri proprii la nivel de minime lucrări de îmbunătățire a condițiilor de muncă în unele unități CFR Călători și de modernizare a unui număr redus de vagoane, locomotive sau a serverelor pentru aplicația de vânzare bilete. În plus, în lipsa finanțării și pe fondul reducerii bugetului aferent Contractului de Servicii Publice prin care se asigură activitatea de realizare a Mersului Trenurilor, CFR Călători se confruntă cu un deficit de material rulant, într-un context în care în 2017 numărul de călători este în creştere”, se mai precizează în comunicatul CFR.

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În perioada 2005 – 2015, România nu a făcut nicio investiţe în sistemul de transport feroviar. Prin comparaţie, vecinii ţării noastre au alocat, în total, peste 13 miliarde de euro pentru a dezvolta acest sistem de transport public. Serbia a investit 2,7 miliarde de euro, Bulgaria, 3 miliarde de euro şi Ungaria, 6.4 miliarde de euro.


 

 

 

 

 

Citește și:

Pâinea „de un leu” ar putea dispărea de pe piaţă. S-a scumpit deja în magazine

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cât de des trebuie să oprești, de fapt, routerul WiFi. Prea puțini români știu secretul pentru un internet mai rapid
FANATIK.RO
Cât de des trebuie să oprești, de fapt, routerul WiFi. Prea puțini români știu secretul pentru un internet mai rapid
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Ce se întâmplă cu Digi RCS RDS, Vodafone și Orange. Milioane de clienți din România trebuie să cunoască acest lucru
FANATIK.RO
Ce se întâmplă cu Digi RCS RDS, Vodafone și Orange. Milioane de clienți din România trebuie să cunoască acest lucru
Ce spune tatăl băiatului din Gorj descoperit în Germania după ce a fost vândut unui bărbat. DIICOT a intrat pe fir
Știrileprotv.ro
Ce spune tatăl băiatului din Gorj descoperit în Germania după ce a fost vândut unui bărbat. DIICOT a intrat pe fir
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Observatornews.ro
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI