De Adrian Ilie,

Viorica Dăncilă a afirmat că șeful statului ar trebui suspendat, dar procedura nu este permisă în ultimele șase luni ale mandatului președintelui.

”Din punct de vedere al acţiunilor domnului preşedinte Iohannis, faptul că a încălcat Constituţia, faptul că este preşedinte de facto al PNL, faptul că nu îşi îndeplineşte îndatoririle din punct de vedere constituţional, ar trebui suspendat. Acest lucru cred că este vizibil. Este un lucru pe care putem să îl vedem fiecare dintre noi. Din punct de vedere legal, din punct de vedere al Constituţiei, știu că cu şase luni înainte nu putem face apel la acest mod de a acţiona”, a spus Viorica Dăncilă.

Premierul chiar a repetat că există o opreliște legală a suspendării lui Iohannis în această perioadă. ”Subliniez încă o dată că nu putem face acest lucru cu șase luni înainte”, a mai spus șefa guvernului demis.

Articolele din Constituție referitoare la suspendarea și demiterea președintelui României nu stipulează interdicția ca Parlamentul să facă aceste demersuri în ultimele luni de mandat ale șefului statului.

Tolo, după discursul președintelui: Trăiască Împăratul!
Recomandări

Tolo, după discursul președintelui: Trăiască Împăratul!

Cel mai probabil, Dăncilă a confundat condițiile legale de suspendare ale președintelui cu cele privind dizolvarea Parlamentului. La articolul 89, alineatul din Constituție se spune că ”Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.”

Primele ezitări au apărut imediat după enunțarea proiectului

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, duminică, la Antena 3, că social-democrații vor discuta despre o eventuală suspendare a președintelui Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă l-a acuzat pe șeful statului că încalcă repetat Constituția îndeosebi prin refuzul de face numirile de miniștri propuși de premier.

Întrebată de ce nu recurge la suspendarea președintelui, Dăncilă a răspuns: ”Să știți că o să luăm în calcul și acest lucru. Avem acest instrument, o să discut cu colegii mei. Luăm în calcul și suspendarea președintelui pentru că atâta timp cât cerem fiecărui cetățean să respecte Constituția, nu poate ca cel care trebuie să fie un exemplu pentru ceilalți să încalce legea fundamentală.”

Ulterior, primul-ministrul a exprimat rezerve asupra oportunității acestei soluții deoarece ar adânci o criză politică deja instalată.

”Dacă îl suspendăm, o să spună că ne este frică de o confruntare cu domnia sa. Pe de altă parte, este foarte greu cu un guvern interimar, intrăm în iarnă, iar o suspendare ne va costa și ca imagine (…) Vom pune în balanță această situație”, a mai spus Dăncilă.

Citeşte şi:

Portret de candidat. Cine este Viorica Dăncilă: Prima femeie politician care a ajuns premierul României, şefa social-democraților și prezidenţiabila PSD

Dăncilă, acuzată de Dragnea de fraude. Premierul demis: ”La șapte care sunt împotriva mea, al optulea parcă nici nu mai contează”

Viorica Dăncilă a trimis Corpul de Control la TAROM după ce Cuc ar fi cerut ca toate avioanele să rămână la sol în ziua moțiunii

Scrisoarea lui Ștucan către Gica Hagi: „Iartă-mă că-ți voi spune ceva ce alții se tem să-ți spună. Și tu știi asta, dar ești prea orgolios să o recunoști”
GSP.RO

Scrisoarea lui Ștucan către Gica Hagi: „Iartă-mă că-ți voi spune ceva ce alții se tem să-ți spună. Și tu știi asta, dar ești prea orgolios să o recunoști”

Horoscop 20 noiembrie 2019. Gemenii își risipesc toate îndoielile
HOROSCOP

Horoscop 20 noiembrie 2019. Gemenii își risipesc toate îndoielile