“După 11 septembrie 2001, comunitatea internaţională şi-a dat seama că teroriştii nu glumesc, dacă au fost în stare să distrugă turnurile gemene din New York, simbolurile americane, şi că omenirea se poate aştepta la orice. De pildă, la un atac bioterorist. Prima pe lista pericolelor a fost variola”, ne-a spus profesor doctor Marian Neguţ, fostul director al Institutului “Cantacuzino” din Bucureşti.
“Variola constituie cel mai negru coşmar din câte se pot imagina”, spunea, în noiembrie 2001, şi Michael Osterholm, directorul Centrului de boli infecţioase de la Universitatea din Minnesota, autorul unor studii pe tema bioterorismului. De ce este acest virus, despre care nu s-a mai auzit nimic de zeci de ani, aşa de periculos? Variola este o afecţiune contagioasă, care poate trece de la o persoană la alta prin tuse, strănut, respiraţie sau chiar prin obiecte personale.
Cei născuţi după 1977 sunt victime sigure ale unui posibil atac terorist cu variolă
De-a lungul secolelor, virusul variolei (“vărsatul negru”, în termeni populari) a făcut milioane de victime. În 1967 au murit două milioane de oameni din cauza acestei boli. “Campaniile de vaccinare la nivel mondial au făcut ca până în 1977 acest virus să dispară din mediul natural. A fost conservat totuşi, oficial, în două laboratoare, unul în Rusia, altul în Statele Unite. Nemaiavând utilitate, vaccinările în masă au fost stopate. Astfel, generaţiile născute după 1977 nu mai au imunitate faţă de acest virus”, ne-a explicat prof. Neguţ.
Astfel, în cazul unui atac terorist cu variolă, aceste persoane ar fi victime sigure. Un scenariu imaginat de specialiştii americani în 2001 a arătat că, în cazul unui atac bioterorist cu virusul variolei, în maximum două luni ar putea muri un milion de americani, iar ţara ar intra în colaps. Dacă ar fi atacate mai multe state concomitent, s-ar ajunge la o catastrofă mondială. În 2001, NATO avea deja trupe în Golf şi se discuta atacarea lui Saddam Hussein şi invadarea Irakului. S-a pus imediat problema că Saddam ar riposta cu bomba biologică a variolei.
Au fost fabricate de urgenţă dozele cu vaccin împotriva acestui virus şi au fost trataţi toţi combatanţii forţelor aliate. “Din momentul atacurilor de la 11 septembrie 2001, orice virus necunoscut apărut în lume este bănuit ca fiind de origine teroristă şi produce spaimă în rândul oamenilor de ştiinţă, care se induce şi asupra populaţiei”, ne-a spus Marian Neguţ.
A omorât zeci de milioane de oameni
Variola şi-a făcut apariţia cu mai bine de 2.000 de ani în urmă, în Asia. Se pare că faraonul egiptean Ramses al V-lea a suferit de variolă. În China, această boală este menţionată pe la anul 1000 î.Hr. Variola a făcut ravagii în Europa Evului Mediu şi în rândul aztecilor din actualul Mexic, pe care, spun unele surse, Cortez nu i-ar fi putut cuceri dacă nu ar fi adus cu el, întâmplător, virusul ucigaş. Boala a omorât mai multe zeci de milioane de persoane de-a lungul timpului şi a dispărut secolul trecut, după dezvoltarea unui vaccin şi a unei politici de eradicare la nivel mondial.
Nu există tratament pentru «vărsatul negru»
Boala începe banal, ca o răceală, iar după o evoluţie de câteva zile explodează brusc cu erupţii pe tot corpul. Împotriva variolei se folosesc antibiotice şi calmante, dar rata mortalităţii celor infectaţi nu poate fi diminuată sub 30%. Un tratament care să acţioneze direct asupra virusului nu există. În profilaxie, o mare importanţă o are vaccinarea. În cazul apariţiei unui caz nou de variolă sau a unei suspiciuni de variolă se iau următoarele măsuri: se izolează imediat bolnavul, cei care au venit în contact cu persoana afectată intră în carantină pentru 14 zile şi se face dezinfecţia încăperii în care a stat respectivul (mobila, obiectele, lenjeria).
Numărul îmbolnăvirilor de gripă a ajuns la 848
Ministerul Sănătăţii a confirmat, ieri, că numărul bolnavilor din România aflaţi sub tratament împotriva gripei porcine este 362 de persoane, iar numărul total al celor care au contractat acest virus este de 848. Astfel, în perioada 6 noiembrie, ora 12.00 – 7 noiembrie, ora 12.00, au fost înregistrate 50 de noi cazuri în judeţele: Argeş (1), Bacău (4), Bihor (2), Botoşani (6), Braşov (1), Constanţa (1), Dolj (2), Galaţi (6), Giurgiu (2), Iaşi (2), Mehedinţi (5), Mureş (2), Prahova (3), Sibiu (1), Vaslui (1), Vâlcea (1) şi municipiul Bucureşti (10).
La Gara de Nord, din Bucureşti, s-au împărţit ieri măşti gratuite
Călătorii care s-au aflat ieri pe peroanele Gării de Nord din Capitală şi voiau să plece către Braşov sau Iaşi au primit de la reprezentanţii unui lanţ de farmacii măşti de protecţie împotriva noului virus gripal. Decizia farmaciştilor a venit după ce în oraşele sus-menţionate s-au înregistrat foarte multe cazuri de îmbolnăviri cu virusul A(H1N1).
Cele peste 4.000 de măşti chirurgicale distribuite oamenilor sunt de unică folosinţă, din material neţesut, cu trei pliuri, cu inserţie metalică şi cu elastic, fiind destinate protecţiei împotriva viruşilor şi bacteriilor.Totodată, călătorii au primit şi sticluţe cu spirt, săpun şi pliante din care află cum să se apere de virusul A(H1N1).
Amenzi în şcoli, pentru nerespectarea normelor de igienă la grupurile sanitare
Direcţia Sanitară Mureş a anunţat, ieri, că a amendat directorii a cinci şcoli din judeţ, pentru că în unităţile de învăţământ respective nu a fost asigurată igiena grupurilor sanitare. Sancţiunile au fost aplicate în şcolile din Chendu, Ogra, Bistra Mureşului, Grupul Şcolar Electromureş şi Centrul de Plasament din Zau de Câmpie. Cuantumul amenzilor date directorilor este de 5.400 de lei.
Bilanţul mondial al deceselor a crescut la 6.394
Bilanţul mondial al gripei porcine este de 6.394 de morţi, iar în Europa, autorităţile au confirmat, ieri, că numărul deceselor a crescut cu 37. Țările din vecinătatea României se confruntă cu zeci de morţi, cea mai afectată fiind Ucraina, unde numărul victimelor era ieri de 109. În Bulgaria sunt, până acum, şase decese, iar în Republica Moldova doi oameni au pierit din cauza virusului A(H1N1).