UPDATE ora 13.18: Bogdan Aurescu a precizat că 430.000 de refugiați din Ucraina au intrat în România după începerea războiului dintre Ucraina și Rusia și că a discutat cu omologul său israelian inclusiv situația cetățenilor din Israel.
„Am discutat despre eforturile comune de a sprijini procesul de evacuare a persoanelor care fug din calea războiului, inclusiv cetăţeni ai statului Israel, prin punctele de frontieră ale României cu Ucraina şi cu Republica Moldova au intrat pe teritoriul ţării noastre peste 430.000 de cetăţeni ucraineni, la care se adaugă şi un număr foarte mare de cetăţeni ai altor state care au fost evacuaţi, iar numărul acesta desigur creşte”, a spus ministrul român de Externe.
El a mai adăugat că peste 3.000 de cetăţeni israelieni şi peste 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi să ajungă în ţara noastră.
La rândul său, ministrul de externe israelian, Yair Lapid, care este şi prim-ministru alternativ în Israel, urmând să preia mandatul la jumătatea anului 2023, a mulțumit Guvernului României pentru că a ajutat la salvarea unor copii de origine evreiască din Odesa.
„Guvernul României a lucrat îndeaproape cu noi şi ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi, copii de origine evreiască din Odesa, copii cu cancer, au fost trimişi în Israel pentru tratament şi mii de refugiaţi care au scăpat, au scăpat prin Vama Siret. Vieţile lor au fost salvate de cooperarea dintre ţările noastre şi vă mulţumesc şi mulţumesc Guvernului României pentru cooperare şi pentru ajutor”, a afirmat Yair Lapid.
Ministrul afacerilor externe din Israel, Yair Lapid, vizitează duminică, 13 martie, Bucureștiul, pentru consultări politice cu șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
„Întrevederea dintre cei doi demnitari se va concentra asupra modalităților de gestionare a efectelor multiple ale agresiunii ruse asupra Ucrainei”, se arată în comunicatul Ministerului român de Externe.
Cei doi miniștri vor purta discuții privind asistența umanitară Ucrainei, în contextul în care România găzduiește, la Suceava, hub-ul regional ce asigură direcționarea ajutoarelor umanitare către Ucraina și Republica Moldova.
Ședință comună de Guvern România-Israel, programată în acest an
De asemenea, potrivit MAE, vor fi discutate și modalitățile de dezvoltare a relațiilor bilaterale româno-israeliene, cu accent pe domeniile politic, economic și securitar. Cei doi șefi ai diplomațiilor vor evalua și stadiul pregătirii celei de-a treia Ședințe Comune de guvern România-Israel (G2G), programată pentru acest an.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu și Yair Lapid vor efectua și o trecere în revistă a principalelor dosare politice de interes comun, inclusiv despre evoluțiile din Orientul Mijlociu.
Tot duminică, 13 martie, la ora 11.00, Yair Lapid va avea discuții și cu premierul Nicolae Ciucă, la sediul Guvernului, dar va vizita și Vama Siret, punctul de trecere a frontierei prin care refugiații din Ucraina ajung în România.
Yair Lapid, origini românești
Yair Lapid, în vârstă de 58 de ani, a lucrat în mass-media unde a fost prezentator de televiziune și actor. În 2012, a fondat partidul centrist Yesh Atid, care a obținut 19 locuri în Knesset (Parlamentul Israelului) în 2013. În perioada 2013-2014, a fost ministru al finanțelor și apoi însărcinat cu Comitetul pentru Afaceri Externe și Apărare al Knesset.
Lapid a crescut în Tel Aviv și Londra. Mama sa a fost scriitor și dramaturg, în timp ce tatăl său era jurnalist și politician. În copilărie, Lapid a avut dificultăți de învățare și nu a reușit să termine liceul.
Bunicul său matern a fost David Ghiladi, născut în 1908 sub numele David Klein, la Cehu Silvaniei, în Transilvania. După 1919, după Marea Unire, a devenit cetățean român, s-a afirmat din tinerețe în domeniul jurnalisticii și publicisticii, colaborând la ziarele evreiești în limba maghiară. În 1934, David Ghiladi a emigrat în Palestina, aflată pe atunci sub regim mandatar britanic, unde s-a ocupat cu agricultura. Ulterior, s-a mutat la Tel Aviv, unde a devenit primul reporter al cotidianului ebraic național-religios de curând înființat, „Hatzofè”.
Actualul premier israelian, Naftali Bennett, va fi în funcție până în septembrie 2023, apoi îi va ceda funcția lui Yair Lapid, ca parte a unei înțelegeri pentru formarea noii coaliții care a reușit să treacă guvernul în Parlament în 2021
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro