Cuprins:
„Lui Putin nu-i place America și urăște Ucraina deoarece urăște democrația. Biden și Trump sunt foarte diferiți, dar susțin democrația. Așa că mi se pare că Putin îi urăște pe ambii”, a răspuns Zelenski la o întrebare a unei jurnaliste americane despre posibila atitudine a liderului de la Kremlin față de Biden, respectiv Trump.
„Putin nu poate fi numit un «mare lider»”
Cu toate acestea, Zelenski i-a îndemnat pe politicienii americani să nu țină cont de atitudinea lui Putin, deoarece economia SUA este de peste zece ori mai mare decât cea a Rusiei și opinia liderului de la Kremlin nu este semnificativă, transmite publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.
În opinia șefului statului ucrainean, Putin „nu poate fi numit un «mare lider»”. „Este mic. Chiar mic. Dar când începem să ne temem, devine «mai mare». Iar aceasta este greșeala întregului Occident”, a subliniat el.
Putin a vorbit de mai multe ori despre alegerile prezidențiale din SUA, programate pe 5 noiembrie. Liderul de la Kremlin a susținut că nu are preferințe și că este dispus să lucreze cu candidatul ales de americani. Cu toate acestea, în februarie, el a anunțat brusc în public că și-ar dori să câștige Biden, pentru că este „un politician previzibil, de școală veche”. Putin a reiterat această afirmație acum câteva zile, după ce a recunoscut că a văzut fragmente din dezbaterea televizată dintre Biden și Trump.
Un fost oficial de rang înalt de la Kremlin a explicat pentru The Moscow Times obiectivul declarațiilor lui Putin precum că și-ar dori ca Biden să continue la Casa Albă: „El a încercat să-l șifoneze în mod deliberat pe actualul președinte al SUA, deoarece înțelege cum poate fi perceput un astfel de «sprijin» în State, mai ales în condițiile actuale”.
Politica externă a lui Trump, neclară pentru Zelenski
Pe de altă parte, într-o intervenție la Ronald Reagan Institute, Volodimir Zelenski a declarat că nu poate prezice ce va face Donald Trump dacă va recâştiga preşedinţia SUA în noiembrie. El și-a exprimat speranța că Trump nu va retrage SUA din NATO şi va continua să sprijine Ucraina pentru a se apăra în fața agresiunii militare rusești, transmite agenția de presă Reuters, citată de news.ro.
„Nu îl cunosc (pe el) foarte bine”, a spus Zelenski despre Trump, adăugând că a avut „întâlniri bune” cu el în timpul primei sale președinții.
„Nu vă pot spune ce va face, dacă va fi preşedintele SUA. Nu ştiu”, a continuat preşedintele ucrainean.
Afacerile lui Trump cu Zelenski au devenit subiectul primei sale destituiri ca preşedinte de către Camera Reprezentanţilor a SUA în 2019. Fostul președinte american a fost acuzat că l-a presat pe Zelenski să contribuie la defăimarea lui Joe Biden în schimbul unui ajutor, dar a fost achitat de Senat în 2020.
În ceea ce priveşte politica faţă de NATO, Trump a declarat că ar „încuraja” Rusia să facă „ce naiba vrea” oricărui membru al alianţei care nu alocă cel puțin 2% din PIB pentru apărare.
Trump îl devansează pe Biden cu 2,1 puncte procentuale la nivel naţional, potrivit unei medii a sondajelor calculate de site-ul FiveThirtyEight.
Ucraina caută susținere în rândul republicanilor influenți
Potrivit lui Andrew Weiss, de la think-tank-ul Carnegie Endowment, conducerea de la Kiev încearcă să construiască „cât mai multe punţi către instituţia republicană mainstream”. „Există un proces în desfăşurare la Kiev de a încerca să se gândească la implicaţiile unei posibile reveniri a lui Trump la Casa Albă”, a declarat Weiss, citat de Reuters.
Zelenski a fost prezentat la Ronald Reagan Institute de către cel mai important republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, care l-a lăudat pe președintele ucrainean şi a susţinut ferm acordarea unei asistenţe sporite Kievului.
„Ei au nevoie de instrumentele necesare pentru a se apăra, pentru a impune costuri agresorilor lor şi pentru a negocia de pe poziţii de forţă”, a subliniat McConnell.