25 Aug. 2018 10:00

Yellowstone de România. Străinii care ne reîmpăduresc țara pentru că avem ceva unic. ”Pădurea nu e doar un ansamblu de cherestea”

Distribuie

Yellowstone de România. La început, au fost neamțul și austriaca. A fost multă suspiciune, oamenii se întrebau cine-s străinii ăștia care vor să ne ia pădurile si cine știe ce planuri au cu ele. Acum, însă, lumea de pe Valea Dâmboviței îi sprijină și îi apreciază.

Christoph și Barbara Promberger au spart barierele lingvistice ca să ajungă la cele de mediu. Vor să transforme Munții Făgăraș într-un Parc Național și nu au de gând să se oprească.

Au venit în România în anii ’90, pentru natura de aici. Au rămas și, pentru că avem nestemate verzi, și-au propus să le salveze. Mai ales că, din 2005, au început tăierile ca-n codru și pădurile noastre dispăreau cum vezi cu ochii.

Barbara și Christoph Promberger au cerut sprijin la străini, pentru că în România n-au găsit, și au început să cumpere. Au făcut o organizație de mediu, Fundația Conservation Carpathia, umbrela sub care pădurile Făgărașului se ascund de drujbe, și, ușor-ușor, și-au dezvoltat o adevărată rețea pentru protejarea naturii.

Yellowstone de România

Au început, așadar, să cumpere păduri, în urma retrocedărilor din 2005. Terenuri mici, de câteva hectare, până la suprafețe mari, de sute de hectare. Au ajuns să aibă în total 21.000 de hectare și vreo 1.700 în Valea Dâmboviței.

Dar scopul nu e să ne cumpere țara, oricât ar vrea unii politicieni să ne facă să credem asta.

Scopul e ca acele păduri să rămână intacte. Să nu mai fie tăiate, iar animalele de acolo să nu mai fie vânate ilegal.

Yellowstone de România. FOTO: Răzvan Dima

Așa că au pus la punct și observator de animale sălbatice, prin care vietățile din păduri stau și ele la protecție. Apoi au făcut pepiniere de puieți, unde să planteze copaci, să-i crească și apoi să-i mute în pădurile afectate de defrișări. Acum au zece pepiniere cu ulmi, molizi, fagi, arini și alte specii. Mai greu cu bradul, căci nici nu se mai găsește prea mult prin păduri și nici nu crește atât de repede sau atât de ușor.

După mai bine de 10 ani, Fundația se poate lăuda cel puțin statistic: 1,6 milioane de copaci plantați, 600 de hectare reîmpădurite în Valea Dâmboviței.

Și asta s-a făcut cu bani, pe lângă dorință. Banii lor, banii europeni, banii organizațiilor de mediu sau ai donatorilor privați, iubitori de natură. În total, 60 de milioane de euro a strâns Fundația Conservation Carpathia, și toți s-au dus în păduri și în comunitățile locale.

Comentarii