Şi ca să arate că le pasă de origini şi de ţară, vedetele au îmbrăcat portul ţărănesc, naţional, şi s-au lăudat cu dragostea lor de patrie – unde altundeva? -, pe Facebook. Fotografiile nu prea mai au nevoie de comentarii…
Portul popular câștigă tot mai mult teren în rândul vedetelor de la noi care nu ratează nici o ocazie să îmbrace un asemenea costum, la sărbători sau la concerte. De altfel, costumul popular a făcut furori, la începutul acestui an, în SUA. O colecție românească inspirată de portul tradițional din Transilvania a făcut furori ieri la New York în cadrul unui celebru festival de modă la care au participat și nume sonore în designul vestimentar.
Portul popular românesc, la concurență cu hainele Calvin Klein
În spaţiul mioritic costumul popular românesc îşi găseşte rădăcinile în portul strămoşilor noştri traci, geţi şi daci fiind supus unei continue evoluţii, dar şi-a păstrat nealterate caracteristicile esenţiale: unitatea şi continuitatea sa, potrivit historia.ro. Portul popular reprezintă o recapitulare simbolică a întregii mitologii şi cosmogonii de început. Tainele meşteşugului de a confecţiona îmbrăcămintea – nu se învăţau din cărţi – ci de la femeile satului. Se transmiteau din generaţie în generaţie – de la mamă la fiică. Fetele nu se măritau până nu ştiau să toarcă şi să ţeasă.
În timpul lucrului, femeile spuneau o rugăciune ortodoxă pentru comunicare cu divinitatea: „Cămara Ta Mântuitorule, o văd împodobită. Şi îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa. Luminează-mi haina – taina sufletului meu! Si mă mântuieşte, Mântuitorul meu”. Aşadar – costumul popular era taina sufletului femeii – slavă a întregii familii.