- Salonic, Grecia
Din România, poţi ajunge mult mai uşor în Salonic, situat în nord, decât pe insulele greceşti. Cu maşina sau autocarul, drumul durează aproximativ 9 ore, iar pentru o călătorie mai rapidă, poţi alege avionul. Fiind al doilea oraş ca mărime din Grecia şi fiind înconjurat de un peisaj splendid, Salonic oferă cu siguranţă cadrul potrivit pentru o vacanţă de neuitat.
În Salonic, poţi avea un city-break ideal dacă vrei să experimentezi Grecia autentică şi, în special, dacă te pasionează istoria. Asta pentru că în zonă există foarte multe atracţii de tip istoric. Acest lucru este valabil chiar pentru simbolul oraşului, Turnul Alb. Iniţial, a făcut parte din zidurile oraşului, ulterior a funcţionat ca închisoare şi ca loc de execuţie, iar, în prezent, găzduieşte Muzeul Bizantin.
Cadrul natural al oraşului nu trebuie neglijat. Salonic este situat între Golful Thermaic şi Muntele Chortiatis. Astfel, ai de ales între multe activităţi diverse în natură, precum drumeţii pe munte, înot sau bronzat la plajă. Dacă ai ajuns până în Salonic, atunci rezervă-ţi măcar jumătate de zi pentru o excursie în afara oraşului. Aşa ai ocazia să vizitezi şi alte obiective turistice Grecia; unele oferă o experienţă unică şi care nu ar trebui ratată.
- Parcul Naţional Aggtelek, Ungaria
Pentru vacanţe în străinătate care să nu fie totuşi departe de casă, Ungaria e deseori trecută cu vederea, de obicei în detrimentul Bulgariei sau Greciei. Acest lucru se întâmplă şi din cauză că unele destinaţii nu sunt suficient de cunoscute. Iubitorii de natură şi pasionaţii de geografie vor fi cu siguranţă captivaţi de Parcul Naţional Aggtelek.
Situat în nordul Ungariei şi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, acesta conţine un număr impresionant de 300 de peşteri. Unele sunt cu adevărat unice; de exemplu, Peştera Baradla este cea mai mare peşteră cu stalactite din Europa.
- Centrul vechi din Plovdiv, Bulgaria
De obicei, Bulgaria este aleasă ca destinaţie de către români pentru ofertele de pe litoral sau pentru staţiuni montane. Dacă vrei să ai o experienţă autentică şi de neuitat, merită să vizitezi centrul vechi din Plovdiv pentru un city-break. Plovdiv e al doilea oraş ca dimensiune din Bulgaria, oraş întemeiat acum 6.000 de ani.
Centrul său vechi e pur şi simplu fascinant, incluzând clădiri şi structuri din ere diferite, cum ar fi un amfiteatru roman bine păstrat sau clădiri foarte colorate din perioada curentului renascentist bulgar, conform globalgrasshopper.com.
- Vinăria Cricova, Republica Moldova
Republica Moldova e cunoscută pentru vinurile sale, dar şi vinăriile de peste Prut încep să devină populare, ca atracţie turistică. Pentru cei care apreciază un vin bun, o vacanţă petrecută la vinăria Cricova poate fi de neuitat. Ce este cu adevărat deosebit la acest loc e de fapt reţeaua de tuneluri subterane. Sub oraşul Cricova, în spaţiul lăsat de fostele mine de piatră s-a format un labirint imens, în expansiune chiar şi în prezent. Acesta conţine camere de degustare şi muzee. Aşa că poţi merge la degustări şi vizita expoziţii dedicate viţei de vie şi procesului de obţinere a vinului.
- Castelul Spis, Slovacia
În regiunea nord-vestică a Slovaciei este situat castelul Spis, vechi de 900 de ani. Acesta a fost unul dintre cele mai mari castele din Europa, iar ruinele sale oferă o imagine spectaculoasă. De aceea a fost ales ca platou de filmare pentru filme istorice şi fantastice. Din fericire, unele părţi ale castelului au fost refăcute; de exemplu, bucătăriile oferă o mică „întoarcere în timp”, în vremuri în care bucătarii pregăteau festinurile lorzilor, conform slovakia.com. În plus, poţi urca în turn să te bucuri de priveliştea de la înălţime.
Sursă foto: Shutterstock, Pixabay