1. Febră şi răceală. Ceaiul din frunze de busuioc şi decoctul pot fi folosite ca tratament împotriva răcelii sau pentru a reduce febra.
2. Dureri în gât. Dacă te doare foarte tare gâtul, pune puţin busuioc într-o cană cu apă fiartă, lasă- l la infuzat şi apoi bea acest amestec.
3. Pietre la rinichi. Busuiocul are efect de tonifiere asupra rinichilor. Persoanele care suferă de litiază renală sunt sfătuite să consume ceai de busuioc amestecat cu miere.
4. Stres. Busuiocul e considerat agent antistres. Cei care au probleme cu nervii ar trebui să mestece frunzele acestei plante pentru a se calma.
5. Înţepături de insecte. Planta are efect preventiv şi curativ în cazul înţepăturilor de insecte. Freacă locul afectat cu suc de busuioc obţinut din presarea frunzelor o dată la câteva ore.
6. Probleme ale dinţilor. Frunzele de busuioc uscate la soare pot fi pisate şi folosite pentru curăţarea dinţilor. Pentru o şi mai bună igienă orală şi înlăturarea respiraţiei urât mirositoare, acestea pot fi amestecate cu ulei de mentă, formându-se astfel o pastă cu care se curăţă dinţii.
7. Digestia. Uleiul esenţial de busuioc este folosit ca tonic digestiv. Este utilizat pentru tratarea indigestiei, constipaţie şi crampelor abdominale.