Claudia Necula, psihoterapeut, educator prenatal Lamaze şi vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Naştere Naturala şi Alăptare (ANNA) îţi explică, pe larg, de ce să alegi naşterea naturală şi nu o operaţie de cezariană.
1. Naşterea naturală este normală şi sănătoasă pentru corpul femeii şi al bebeluşului care se naşte
Naşterea naturală presupune declanşarea unei congruenţe între sistemul hormonal, psihic şi spiritual al unei femei însărcinate şi bebeluş, considerat de asemenea în totalitatea lui fizică, psihică şi spirituală. În aproximativ 80% din cazuri, finalul acestei congruenţe este reprezentat de o mamă sănătoasă şi un bebeluş sănătos. Acest fapt ne este confirmat de zeci de mii de ani de evoluţie a speciei umane. Naşterea naturală reprezintă o constantă colaborare, îi putem spune chiar comunicare, la un nivel foarte subtil, între mamă şi bebeluş dictată de instinctele amândurora. Când bebeluşul este pregătit din punct de vedere psihofizic pentru viaţa extrauterină acesta semnalează mamei printr-o descărcare hormonală proprie faptul că este gata să pornească la drum. Corpul mamei preia aceste semnale şi le interpretează prin propria matrice de hormoni şi emoţii declanşând la timpul potrivit cocktailul hormonal care va dirija travaliul şi naşterea. La sfârşitul acestei experienţe, corpul mamei şi al bebeluşului sunt copleşiţi de descărcări hormonale care pecetluiesc o legătură de ataşament indestructibilă între mamă şi copil. Pus pe burta mamei imediat după naştere, copilul îşi priveşte mama, o (re)cunoaşte şi iniţiază primul supt încă din primele 50 de minute de viaţă, fără vreun sprijin anume de la cei din jur, asigurând astfel instalarea lactaţiei, cât şi bazele unei imunităţi puternice. Contactul neîntrerupt dintre mamă şi copil îi asigură bebeluşului un start psihic optim, oferindu-i în permanenţă reperele de siguranţă afectivă de care are nevoie o dată cu această mare schimbare.
2. Naşterea naturală, atunci când se petrece în condiţii de siguranţă şi confort pentru mamă şi bebeluş, generează într-o femeie un sentiment de empowerment şi de încredere în forţele proprii.
Experienţa naşterii, atunci când este trăită complet şi pozitiv, generează trăiri puternice de forţă, capabilitate şi încredere în propria persoană. Pe parcursul acestei experienţe mama intră în contact cu provocări şi senzaţii necunoscute până atunci, pe care ajunge, progresiv, să şi le înţeleagă, să şi le accepte şi să le depăşească cu propriile puteri. Pe parcursul travaliului ea intră în contact cu înţelepciunea interioară de a da naştere ce i-a fost lăsată moştenire de-a lungul timpului de generaţii întregi de femei care au născut înaintea ei. Spre deosebire de o naştere medicalizată prin intervenţii de rutină, ce este trăită de obicei ca o experienţă secătuitoare de resurse şi putere, de multe ori chiar traumatizant, naşterea naturală, hormonală, pune femeia în contact cu resurse interioare nebănuite.
3. Naşterea naturală este generatoare de experienţe pozitive ce se vor stabili în psihicul mamei sub forma unor amintiri ce îi vor influenţa maternitatea şi feminitatea.
Amintirea naşterii este una dintre cele mai puternice amintiri din viaţa unei femei. Deşi se vorbeşte despre „uitarea de după naştere”, orice femeie, dacă este întrebată despre cum a decurs naşterea copiilor ei, imediat după sau la ani distanţă de eveniment, va putea să ofere detalii amănunţite cu privire la acele momente. Experienţa naşterii influenţează felul în care o mamă îşi primeşte copilul în viaţa ei, disponibilitatea faţă de el şi atitudinea faţă de acesta din primele zile de viaţă, atât de importantă pentru stabilirea unei legături puternice de ataşament şi însuşirea unor abilităţi de părinţi ce îşi vor dovedi utilitatea în zilele şi săptămânile ce urmează. De asemenea, această experienţă a naşterii îşi pune amprenta asupra felului în care o femeie îşi priveşte sexualitatea şi feminitatea. Naşterea naturală, prin cursivitatea etapelor, non-violenţa mediului şi interacţiunea constantă şi blândă dintre mamă, copil şi cadrul medical, pune bazele unei experienţe pozitive generatoare de amintiri pozitive ce contribuie la o imagine de sine stabilă şi deplină. Această experienţă se va reflecta în felul în care propriul ei copil va învăţa să privească maternitatea sau parentalitatea. Multe cercetări au demonstrat că naşterea naturală are un impact asupra scăderii riscului de incidenţă a depresiei postnatale.
CITEŞTE MAI MULTE PE UNICA.RO