MENIU CAUTĂ
17 Mai. 2018 23:30

Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Nu am făcut dragoste cu el. Mi-e teamă să rămân însărcinată”

Distribuie

De când lumea şi pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Scrie-i Adelei pe adresa [email protected] şi citeşte în Libertatea sfaturile ei.

Dragă Adela,

Mă cunosc cu un băiat din clasa a 9-a, el a plecat în străinătate în clasa a 11-a și am ținut legătura. Am fost împreună aproape 2 ani și suntem in continuare. Nu am făcut dragoste cu el. A încercat o singură dată, dar nu m-am simțit pregătită. Mi-e teamă să fac asta din anumite motive. Mi-e teamă să rămân însărcinată. Mi-e teamă pentru că știu că aceste protecții nu pot fi cu adevărat utile. Știu de la bunica. Mama mea a fost făcută cu prezervativ. Am 19 ani. Nu mă gândesc la nicio sarcina. Nu vreau să se întâmple asta și de asta mi-e teamă să se atingă de mine. Aș vrea să-l cunosc, dar mi-e frică. Ce sfat mi-ai da?

Adela răspunde:

Draga mea,

Câtă vreme nu te simți pregătită să faci acest pas, nici nu contează dacă aunticoncepționalele funcționează sau nu, nici nu se pune problema. Când vei simți că ești luată pe sus de un avânt, atunci vei fi motivată să te interesezi mai îndeaproape în legătură cu contracepția, și o să vezi că nu e chiar atât de negru. Dacă ar fi așa, atunci prea puțini oameni ar îndrăzni să facă dragoste, și știi bine că nu este cazul. Dacă mama ta a fost concepută prin prezervativ, asta nu poți fi sigură. E mult de atunci, și oricum, prezervativele au mai evoluat de pe vremea bunicii, în ziua de azi pot funcționa destul de bine, totuși. Te sfătuiesc să contactezi un ONG care se ocupă de contracepție, pentru un instructaj detaliat. Sunt aproape sigură că, după ce vei fi informată, n-o să mai fii atât de îngrozită. Tu spui că ești ”împreună” cu acest băiat, dar deocamdată, de fapt, voi nu aveți decâ o frumoasă relație de prietenie. O relație de cuplu, totuși, se bazează pe interacțiunea sexuală, altfel nu poți să ai nicio pretenție de la el. Mâine-poimâine ți-o prezintă pe ”iubita” lui, adică fata care a avut curajul să facă dragoste cu el. Nu vreau să te simți presată, ci doar să iei în considerare că ai deja vârsta potrivită pentru a deveni femeie. Nu te grăbi, dar nici nu rămâne cu mintea închisă.

Citește mai multe despre Adela sfaturi pe Libertatea.

Comentarii