Brusturele este una dintre cele mai răspândite plante medicinale din lume. Crește atât pe câmpii, cât și în zonele de munte și este un leac excelent pentru tratarea mai multor boli. Este cunoscut și sub denumirea de “pipan”, “captalan” sau “podval mare” și are un conținut bogat de vitamine și săruri minerale.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Brusture – compoziție
Rădăcina de brusture conține compuși antibacterieni și antifungici, iar frunzele conțin arctiopicrină, substanță amară care îi imprimă gustul caracteristic plantei. Planta medicinală conține și numeroase săruri de potasiu, ulei volatic, compuși poliinici. Descoperă și lista cu cele mai folosite condimente, mirodenii și ierburi aromatice din România.
Indicații terapeutice
- Adjuvant pentru afecțiuni renale;
- Bun pentru afecțiuni ale pielii precum: acnee, eczeme, seboree;
- Acțiune diuretică;
- Efect depurativ;
- Proprietăți antioxidante;
- Efect hepatoprotector;
- Acțiune antitumorală;
- Acțiune antimutagenică;
- Bun în caz de reumatism;
- Adjuvant natural pentru gută și afecțiuni renale;
- Acțiune sudorifică.
Cum se consumă brusturele
Infuzie de Brusture
Infuzia din brusture se pregătește dintr-o lingură uscată de rădăcină și o cană de 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat pentru 10 – 15 minute, după care se strecoară și se consumă pe parcursul zilei. Infuzia poate fi îndulcită cu puțină miere.
Descoperă ce beneficii are consumul de ananas
Decoct de Brusture
Pentru uz intern, decoctul se pregătește din 4 linguri de pulbere de rădăcină și 1 litru de apă. Se lasă la macerat pentru 6-8 ore, după care se poate consuma pe durate zilei.
Pentru uz extern
Se poate pregăti un decoct ce se aplică local la nevoie. Ai nevoie de 2 linguri de rădăcină mărunțită și o cană de 200 ml de apă caldă. Se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară totul, se pune pe o compresă și se aplică local la nevoie.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Brusture beneficii
Detoxifiază organismul
Brusturele are în compoziție substanțe active precum sărurile de potasiu și vitaminele, iar asta îl transformă într-unul dintre cele mai eficiente leacuri pentru detoxifierea organismului. Rădăcina de brusture este recomandată și pentru purificarea sângelui și eliminarea toxinelor din corp și, potrivit studiilor, consumul regulat ajută la o circulație mai bună a sângelui.
Știi de ce este recomandat să consumi gutui?
Poate inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de cancer
Conform studiilor specialiștilor, semințele de brusture pot împiedica dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, printre care cancerul de piele. Planta oferă rezistență la acțiunea mutagenă a radiațiilor solare și împiedică dezvoltarea celulelor cancerigene la nivel cutanat.
Adjuvant pentru tratarea acneei
Substanța din compoziția brusturelui, arctiozida, este responsabilă de efectele benefice asupra afecțiunilor pielii și are un efect antimicrobian puternic. Consumul sub formă de ceai de brusture, compresă sau chiar băi cu abur pot ajuta la tratarea acneei, cuperozei și a furunculozei.
Află și cum se consumă coriandru și cu ce alimente se asociază
Luptă împotriva infecțiilor
Substanțele active precum piliacentilenele din compoziția plantei au efect antibiotic și ajută organismul să se trateze în mod natural de infecțiile bacteriene ce se pot dezvolta la nivelul vezicii urinare.
Luptă împotriva căderii părului
Planta are efecte miraculoase și pentru păr. Brusturele combate mătreața și alopecia și este considerat un tratament natural care acționează asupra scalpului lăsându-l sănătos și strălucitor. Infuziile din rădăcină de brusture sau compresele cu ceai concentrat ajută împotriva pierderii părului.
Alte beneficii ale plantei
- Atenuează inflamațiile;
- Combate diabetul;
- Reduce nivelul glicemiei;
- Combate afecțiunile prostatei;
- Alungă reumatismul;
- Combate bacteriile cu stafilococi și streptococi.
Brusturele pentru uz intern
- Calculoză renală;
- Cistite;
- Tuse;
- Gripă;
- Pneumonie;
- Celulită;
- Bronșită;
- Greață;
- Constipație;
- Diabet zaharat;
- Obezitate;
- Insuficiență cardiacă.
Brusturele pentru uz extern
- Herpes;
- Eczeme;
- Dermatoze;
- Ulcerații venoase;
- Varice;
- Seboree;
- Furuncule;
- Abcese;
- Ten gras.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!