Cuprins:
Când e Halloween în 2022 şi ce semnificaţie are
Și în 2022, ca și în alți ani, Halloween este marcat pe 31 octombrie, fiind o dată fixă pentru această sărbătoare în întreaga lume.
Sărbătoarea care în ultimii ani a devenit cunoscută la noi în țară are origine celtică și s-a răspândit odată cu imigranții irlandezi din Statele Unite ale Americii, în secolul al XIX-lea.
Denumirea sărbătorii este prescurtarea de la “All-hallow-evening”, mai exact, ziua tuturor sfinților. În ciuda faptului că este o sărbătoare păgână, sărbătoarea a fost acceptată de biserica catolică și protestantă, pe motiv că, în aceste culte, ziua tuturor sfinților se sărbătorește pe 1 noiembrie.
Pentru prima dată, cuvântul Halloween, a fost folosit în secolul al XVI-lea, în Scoția. Sărbătoarea este celebrată în mai multe țări, printre care: Irlanda, Statele Unite, Puerto Rico, Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă.
Tradiția spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele, atât cele rele, cât și cele bune, traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo. Cu toate acestea, sărbătoarea nu are deloc o semnificație satanică.
Originile sărbătorii s-ar regăsi în urmă cu 2000 de ani, într-un festival celt, cunoscut și sub denumirea de “Samhain”, festival care era organizat în 31 octombrie. Scopul festivalului era de a strânge recoltele, iar manifestările erau asemănătoare cu cele de acum: costume, decorațiuni pentru casă, transformarea dovlecilor în felinare, dar și machiaje și celebrul “trick-or-treat” (un fel de „ne daţi ori nu ne daţi”).
Legenda dovleacului de Haloween
Dovlecii sculptaţi în chipuri macabre și luminați de lumânări sunt un semn sigur al sezonului de Halloween. Practica acestor decorațiuni cu dovleci își are originea în Irlanda, unde prima dată au fost folosiţi napi și cartofi de dimensiuni mari. Imigranții irlandezi au adus tradiția în America, patria dovleacului, iar aceasta a devenit parte integrantă a festivităților de Halloween.
Dovleacul-felinar, simbolul Halloween-ului, îl are drept personaj principal pe Jack O’Lantern, un zgârcit ce a fost metamorfozat în celebrul dovleac. Stingy Jack obișnuia să le joace des feste tuturor, ba chiar să îl provoace pe însuși diavolul. Atunci când Jack a murit, s-au închis porțile Raiului și însuși diavolul a refuzat să îl primească în iad. Jack s-a speriat și i-a cerut o călăuză pentru a merge prin întuneric. Însă diavolul l-a trimis pe Jack în noaptea întunecată cu un singur cărbune aprins care să-i lumineze calea. Jack a pus cărbunele într-un nap sculptat și de atunci cutreieră Pământul cu el. Irlandezii se referă la această figură fantomatică sub numele de „Jack O’Lantern”.
Ce este „trick or treat”
În seconul al XIX-lea, în Anglia, oamenii săraci vizitau casele familiilor mai bogate și primeau aşa-numite „prăjituri pentru suflete”, în schimbul promisiunii de a se ruga pentru sufletele rudelor decedate ale celor mai înstăriţi. Cunoscută sub numele de „souling”, această practică a fost preluată mai târziu de copii, care mergeau din ușă în ușă cerând cadouri precum mâncare, bani și dulciuri.
În Scoția și Irlanda, tinerii luau parte la o tradiție numită „guising”, îmbrăcându-se în costume și acceptând atenţii de la diverse gospodării. În loc să se roage pentru morți, ei cântau un cântec, recitau o poezie, spuneau o glumă, înainte de a primi un dar (treat), care consta de obicei în fructe, nuci sau monede. Trick (şmecherie) reprezintă o amenințare a tinerilor – fără succes de cele mai multe ori – că vor face rău proprietarului sau gospodăriei acestuia, dacă nu primesc o recompensă.
Acum, copiii se deghizează de Halloween în diverse personaje înspăimântătoare, vrăjitori, schelete, vampiri, fantome, mumii etc, și colindă pe la casele oamenilor cerând dulciuri sau alte daruri, cu aceeaşi ameninţare „trick or treat”.
Cum sărbătoreşti de Halloween
Cu ocazia sărbătorii de Halloween 2021, puteți pregăti o masă delicioasă cu niște băuturi de Halloween care să mențină spiritul sărbătorii.
De asemenea, puteți să păstrați tematica evenimentului cu un machiaj de Halloween, amuzant sau horror și să faceți unele decorațiuni de Halloween care să dea aerul tradițional.
Dacă vrei să petreci liniștit acest moment, nu ai decât să te îmbraci specific sărbătorii și să vezi filme de Halloween în confortul casei tale. Nu ştii ce costume de Halloween poți alege? Opțiunile sunt nelimitate şi în plus, dacă stai acasă, te poți îmbrăca oricum, până la urmă e petrecerea ta!
Cuziozităţi de Halloween
- Bufinițele sunt decorațiuni de Halloween des întâlnite deoarece, în Europa Medievală se credea că bufnițele sunt vrăjitoare. De aici și superstiția conform căreia atunci când auzi o bufniță cum cântă (sau cucuveaua în tradiţia noastră), cineva moare;
- Culorile asociate cu sărbătoarea sunt portocaliu și negru. Portocaliu simbolizează răbdare și putere, iar împreună cu maro și auriu simbolizează recoltele toamnei. Negru este simbolul morții și amintește de scopul inițial al sărbătorii, festivalul care marchează limitele dintre viață și moarte;
- Există persoane care au fobie de sărbătoarea de Halloween, iar această frică poartă denumirea de Samhainofobie;
- Există studii care spun faptul că de Halloween, copiii care poartă cele mai înfricoșătoare costume și își doresc să primească multe dulciuri pot să devină mai răi atunci când cresc mari;
- În Germania, este o tradiție ca oamenii să își ascundă cuțitele în noaptea de Halloween. Scopul este de a împiedica spiritele care se întorc să se rănească.
Superstiții de Halloween
- Dacă în noaptea de Halloween auzi pași sau zgomote în spatele tău, nu trebuie să te întorci, deoarece se spune că este un spirit de pe lumea cealaltă venit să te ia cu el;
- Dacă se întâmplă să îți zboare un liliac prin casă ori lângă casă, în noaptea de Halloween, se spune că acolo sunt spirite rele;
- Lumânarea aprinsă în dovleac are scopul de a ține spiritele rele la distanță;
- Dacă observi un păianjen prin casă în noaptea de Halloween, înseamnă că spiritul unei persoane dragi te veghează;
- Se mai spune că, dacă în noaptea de Halloween participi la o cină, este bine să vorbești în timpul mesei, astfel vei încuraja și spiritele din apropiere să participe la masă;
- Persoanele născute în noaptea de Halloween aveau puterea de a comunica și de a vedea spiritele rele;
- Dacă băteau clopotele în noaptea de Halloween, fantomele s-ar fi speriat;
- Se spune că, dacă ai hainele puse pe dos ori mergi cu spatele în seara de Halloween, în acea noapte ai posibilitatea să te întâlnești cu o vrăjitoare;
- Când se pregăteau de sărbătoare, vrăjitoarele își dădeau pe piele cu un unguent care era considerat sacru. Unguentul le dădea senzația de zbor, iar dacă acestea erau legate, senzația de zbor era și mai puternică;
- Anumite adăposturi de animale din SUA nu permit adoptarea pisicilor negre de Halloween, deoarece acestea ar putea fi sacrificate ritualic.
Vezi şi cum sculptezi un dovleac de Halloween!
MICAEL • 30.10.2022, 04:51
În Moldova aceste obiceiuri sunt in seara de Sf. Andrei, 30 noiembrie. Nu știați?