Apa fiartă
Prin fierberea apei se pot distruge microbii şi se dizolvă doar o parte din clor, ce este mai toxic rămânând însă în continuare în lichid. Aşadar, din păcate, nu este o soluţie să fierbeţi şi să răciţi apa de la robinet înainte de a o bea.
Apa filtrată
Multe persoane montează filtre la robinet pentru a purifica apa. Trebuie să ştiţi însă că filtrele care se comercializează pe piaţă şi care sunt ieftine nu sunt bune. Un astfel de dispozitiv performant trebuie să aibă multe grade de filtrare, inclusiv pentru metale. Preţul unui asemenea accesoriu de bună calitate ajunge la aproximativ 5.000 de lei.
Apa plată / minerală
Înainte de a pune în coşul de cumpărături o sticlă cu apă, citiţi cu atenţie eticheta, deoarece există riscul ca aceasta să nu fie indicată pentru copii ori pentru dv., dacă aveţi unele probleme cu rinichii (nisip, pietre). Pe etichetă ar trebui să fie trecute toate datele legate de aceste aspecte.
Cea mai recomandată apă plată e cea oligominerală (adică cea care are săruri dizolvate de maximum 0,5 g/l). Aceasta este potrivită şi pentru prepararea mâncării sugarilor, dar şi pentru consumul zilnic al copiilor.
Apa plată nu poate face rău nimănui, cu condiţia ca aceasta să provină dintr-un depozit geologic bine studiat şi garantat.
Pe eticheta unei sticle cu apă trebuie să fie trecută concentraţia de săruri minerale. Astfel, pe cea a apei minerale e trecut: 0,5 – 1,5 g/l.
Pe eticheta apei minerale există specificaţia “reziduu uscat la litru”. Dacă valoarea acestui indicator este mică (făcând comparaţie între mai multe mărci), înseamnă că apa este de bună calitate. Pentru consumul zilnic nu sunt recomandate sortimentele de apă cu acest indicator mai mare de 320 de miligrame la litru. Pentru apa cu peste 1.200 de miligrame la litru este necesară recomandarea medicului. Aceasta poate fi consumată pe perioade scurte de timp.
(Foto Northfoto, Shutterstock)